tiistai 15. huhtikuuta 2008

Mitä tehdä, kun vaaditaan myymään asunto alta, että saa toimeentulotuen ja voi ostaa ruokaa?


Siinä yksi niitä kysymyksiä jotka nousivat esille kun eilen illalla oli Perusturvakampanja- tilaisuus Turun Ruusukorttelissa. Tämän kysymyksen esitti nainen, jonka tuttupiirissä oli ainakin 5 sellaista ihmistä, joilta sos. virasto vaatii asunnon myymistä ennen toimeentulotuen saamista! Siis ihminen on ikänsä nuukasti eläen saanut maksettua velkansa ja turvattua itselleen vanhuuden varalle asunnon. jossa yhtiövastike on yleensä pienempi kuin vuokramarkkinoilla asumisen kustannukset.
Eli jos joudut myymään asunnon, on ennen pitkää pää vetävän kädessä. Asumistuki putoaa pois varallisuuden nousun myötä ( asunnosta saatu hinta). Samalla asumiskustannukset nousevat kertaheitolla vuokralle mennessä kaksin- tai kolmikertaiseksi, joten pian ne myyntitulot siihen menee. Ja taas olet hakemassa asumistukea, toimeentulotukea jne., mikäli olet vielä hengissä koko ruljanssin jälkeen.
- Ikäihminen kun joutuu todella kovaan ruljanssiin myynnissä, uuden asunnon hakemisessa, tutun ympäristön muuttuessa aivan vieraaksi, koko muuttoruljanssi kaikkine temppuineen... menee siinä nuoremmallakin hermot!


Näin mielettömiin tilanteisiin ajetaan pienituloiset eläkeläiset ainakin täällä Turussa.
Vielä en tunne, onko tilanne laiton kokonaan, mutta eivätpä siihen osanneet vastata eduskuntaryhmän pj Lapintie eikä Turun kaupungin sos.lautakunnan jäsen (vas) Muukkonenkaan. Ei sen paremmin pitkäaikainen entinen kansanedustaja Anna-Liisa Jokinen, joka edelleen on valtuutettuna Turussa, ja joka oli vahvasti perusturvakampanjan ajatuksessa mukana.
- Mutta jos sinä tunnet asian tähän asunnon myyntipakkoon liittyen, kommentoi ihmeessä siitä pikapikaa! Mitä kokemuksia teillä on tällaisesta käytännöstä eri puolilla maata? Lupasimme ihmisille, että se selvitetään.

***************
Tilaisuudessa oli yli 80 ihmistä, iso sali täynnä väkeä niin Turusta kuin naapurikunnistakin; oli eläkeläisiä mm. Naantalista invataksilla, oli Raisiosta, Liedosta, Kaarinasta ja Piikkiöstä asti. Ainakin näin oli äkkiä havaittuna ja ajateltuna. Lisäksi tilaisuuden vetäjänä ja puheenvuorojen jakajana oli TSIL:n ( Tapaturma - ja Sairausinvalidien Liitto) pj Jorma Eloranta Loimaalta.

Kun bloginpitäjä oli käyttänyt alustuksen ja selvittänyt ajatuksen perusturvasta, sen tasosta 850 euroon verottomana käteen ja indeksiin sidottuna, ja taustaksi koko tämän hetken taloudellinen tilanne Suomessa ja hallituksen suunnitelmat tulevaisuuttakin ajatellen, oli keskustelukattila valmis kiehumaan. Varsinkin, kun
kuultiin uusimmat tiedot ja uutiset talouselämästä: mm. huikeista osakeanneista osakkeenomistajille, 9 miljardia (9000 miljoonaa) euroa, joista Nokia jakaa jo yksinään 2 miljardia; tai miten pankkien liikevoitto nousi viime vuonna 29 % ollen 5,5 miljardia, kaikkien aikojen suurin voitto.

Kerroin myös sen, miten perustuslain 19 § ihmisille lupaa oikeuden perusturvaan jota ei kuitenkaan kukaan valvo! Siksi on aihetta todetakin, miten eduskunnan perustuslakivaliokunta on siinä väärä elin kontrolloimaan omaa työtään - sehän on kuin pukki kaalimaan vartijana kuten prof. Roos on todennut. Se toimii poliittisena laitoksena, ei oikeuden jakajana. Siksi tarvitaan taho, joka valvoo että perustuslaki toimii ja ihmiset saavat oikeuden, minkä laki lupaa.

****************************
Ennen kuin edustaja Lapintie sai puheenvuoron, oli jo muutama varsin kriittinen yleisöpuheenvuoro käytetty.
Niissä kritisoitiin, miksi vain tilannetta ja taustoja kerrotaan. Toki se todettiin tarpeelliseksi, jotta tunnetaan asiat tarkkaan. ' Mutta pitäisi eduskunnassakin saada jotain aikaan. Selityksiä on kuultu tarpeeksi jo!' - oli selvä viesti. ' Miksei joukkoja nosteta kamppailuun? Pelkät kansanedustajat eivät yksin saa suuria muutoksia ellei joukot ole takana', nousi puheenvuoroissa esiin. Näitä ajatuksia esittivät Suominen, Leino ja Lundgren sekä heidän lisäkseen moni muu.

Edustaja Lapintie kiitteli kutsusta todeten miten aivan liian vähän on nykyisin tällaisia yleisötilaisuuksia, joihin tulee kutsuja tulla mukaan. Muutaman yleisöpuheenvuoron jälkeen hän oli valmis toteamaan sen, ' että on Vasemmistoliitto tehnyt huonoja päätöksiä ja virheitä. Se on tosi. Näin mm. taitetun indeksin yhteydessä' , jossa hän viittasi ministereihin Andersson ja Huttu-Juntunen.
- 'Mutta emme varmaan ole liikkuneet tarpeeksi ihmisten joukossa ja jutelleet silmikkäin. On tainnut lama-ajalta alkaen luottamus meihin mennä' mietti Lapintie hallituksessa oloa ja toimia sen jälkeenkin.

Kampanja ei ole ohi
Demokraattisen naisverkoston puheenjohtajana totesin, ettei kampanjaa ole suinkaan julistettu päättyneeksi.
Päinvastoin toukokuussa tullaan julkaisemaan uutta päivitettyä tavoitetta ja tietoa asiaan liittyen. Samoin jatkuu edelleen kampanja nimien keräämiseksi, nyt korotettuna 850 euroon.
Turun alueella kampanjassa mukana olevat järjestöt nimittäin nostivat tavoitteen inflaatioon perustuen 850 euroon, sillä EU:n köyhyysraja on myös jo noussut huomattavasti. Alueellisesti ovat mukana olleet Demokraattisen naisverkoton lisäksi Tulenkantajanaiset, Eläkeläiset ry:n aluejärjestö, Turun Tapaturma- ja sairausinvalidit sekä DSL:n opintojärjestö.
Ja näillä voimilla on tarkoitus jatkaa ja laajentaa kamppailua. Muun muassa Eläkeläiset ry:n aluejärjestö esittää järjestönsä valtakunnallisessa kokouksessa toukokuussa kampanjan ottamista yhdeksi uudeksi toiminnan tavaksi ja kohteeksi koko järjestölle.

Puheenjohtajana toiminut Eloranta nosti lopuksi esille ajatuksen, että syksyllä adressien viemisen yhteyteen teemme isolla joukolla matkan eduskuntatalolle mielenosoitukseen ja haastamme muita järjestöjä kautta ,maan mukaan. Samalla hän totesi myös, miten yhteistyön tiivistämiselle on nyt aika, mm. syksyn kuntavaaleihin liittyen esim. teknisten vaaliliittojen solmimisen merkissä. Se olisi yksi keino koota voimat ja antaa vastaisku uusliberalistiselle paikallispolitiikallekin.

Ei kommentteja: