torstai 21. helmikuuta 2008

Turku palaa ja rahaa palaa...

...kun kyseessä on kulttuuripääkaupunkihanke!

Viikon päivät sitten valtioneuvosto käsitteli Turun kulttuuripääkaupunkihanketta ja myönsi sille rahaa 18 milj. euroa.
Edellytys on, että myös kaupunki satsaa samanasuuruisen osuuden. Siis veromarkkoja 18 miljoonaa. Enenmmän, kuin mitä viime vuoden huikea talousarvioylitys kaikkine palautuksineen siis! Siis kyllä kaupungilla on millä mällätät kun on 'oikea kohde'.

Koko budjetti pyörii 55 mij. eurossa, joten liike-elämältäja yritysmaailmalta odotetaan lopun kolmanneksen satsausta.
Kun liike-elämä satsaa, saa se yleensä kaupassa ja palvelujen myynnissä ja logojensa ym. mainonnassa istellen sen takaisin: voitot kasvavat!
Mutta miten kaupunki hyötyy?

Kiitos, siitä olen lukenut monta perustelua. "Kyllä se matkailussa ja palvelujen kasvussa, kaupassa ja majoitustoiminnassa tulee moninkertaisesti takaisin" , kerrotaan meille.
Mutta ne ovatkin yrityksiä, jotka tekevät bisnestä, ja jotka haluavat koota voittoja!
Niistä ei tule veroja, korkeintaan pienpalkkaisten kahvilatyöntekijöiden tai muiden pätkätyöläisten pienet veroeurot - tai jälkikäteen yhteisöveropalautuksia, riippuu miten niitä päätetään makssa. Mutta verokulut ovat yksiselitteiset. Tuo 18 miljoonaa on jo budjetoitu välittömiksi kuluiksi, mutta paljon on varmaan mm. hallinnossa välilliä kuluja, joista ei näy tuossa summassa.

- Mutta vanha kulttuurikaupunki ja kaikkea - ja miten se hoitaakaan omat kulttuutrinsa tekijät, taiteilijat, joissa on sitä tulevaisuutta!

1. Kaupunki jätti viime vuonna yli 4 miljoona budjetoimatta taideopetuksen ammattikorkealle sellaista rahaa, joka sen olisi lakisääteisesti kuulunut tehdä! Se on uhkana koko opetukselle, jossa kuitenkin lukuisat opiskelijat ovat valmistumassa ammattiin!
Viime vappuna muuten oli kaksi konservatorion musiikin opiskelijaa, instrumentalistia - vappumarssilla ja totesivat oikeaksi kantaa suurta banderollia 'työtä' . He halusivat ottaa kantaa ja kertoa jo silloin uhasta, että opetus loppuu ennen kuin he ehtivät valmistua muusikoiksi loppututkintoon asti.

2. Kaupunki hääti viime vuonna Jokikadulta lukuisan määrän taiteilijoita ns., taivasalle kiinteistöjen myynnin huumassa.
Tietysti tunnettu rakennuttaja kiinnostui hienosta rantatontista Tuomiokirkon takana, ja haluaa sinne nyt rakentaa ökyrikkaille hienoja loft-asuntoja!

Siis taitelijat pannanna taivasalle.
Asiasta on minua informoinut myös aika ajoin Kristiina, tunnettu turkaulainen taitelija, joka aktiivsesti on taistellut työtiloista yhdessä muiden häädettyjen kanssa.
- Milloin Eerikinkadulta tarjotaan tilaa, - ei onnistukaan. Milloin Pääskyvuoren kasarmialueelta - ei onnistukaan...kaiken aikaa epävarmuutta tiloista, miten siis jatkaa työssä ja ammatissa.
- Lisäksi Jokikadulla oli mm. Työväenopistolla sellaiset toimintayksiköt - muistaakseni grafiikan alalla - jollaiseen senkin on vaikea löytää uusia tiloja.

- Miten Turku voisi olla kulttuurin pääkaupunki tuollaisella menettelyllä?!
Ei ainakaan taitelijaystävällinen.

Mutta kuten sanottu - rahaa palaa!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö taide ole osa kulttuuria?! palveluista: huononpaan suuntaan ollaan mielestäni menossa ja LUJAA, ainakin syrjäseuduilla asuvat joutuvat matkustamaan todella pitkiä matkoja jos sairastuvat "väärään aikaan" eli silloin kun lähin terveysasema ei ole avoinna ja potilaat ohjataan isompiin yksiköihin apua saamaan. Huolissani olen esim. syrjäkylien vanhuksista, joilla ei ole autoa käytettävissään eikä bussillakaan pääse kuin harvakseltaan. Entäs pienten lasten vanhemmat, lapsen sairastuttua on matkattava kymmenien kilometrien päähän, jonotettava tuntikausia että saa hoitoa, ei oikein eikä kohtuullista. Kun kysymyksessä on esim. kolmen lapsen yksinhuoltaja jolla ei ole omaa autoa käytettävissään niin tilanne ei todella ole helppo. Mihin tässä oikein ollaan menossa?

kaija kirjoitti...

- juuri siksi ei Turku voikaan olla mikään kulttuurin mallipaikka, kun mm. taiteilijat pannaan taivasalle, budjetoidaan lainvastaisesti kulttuurin oppilaistoksiin jne...
************
- palvelut ovat todella vaarassa;
- vuosikausia jatkunut yksityistämisen buumi johtaa tuohon palvelujen harvenemiseen, sillä yksityistämisen edellytysten vuoksi tehdään suuria kuntayksiköitä; silloinhan privaattipuoli kiinnostuu kun suurten yksiköiden toimet kilpailutetaan;
- kyse on tämän halllituksen määrätietoisesta kirjatusta toiminnasta, mutta kyllä niin Lipposen hallituksen kuin myös mm.Ahon hallitusten aikana tehtiin jo sellaisia ratkaisuja, jotka tähtäävät kuntien palvelujen niputtamiseen ja 'ulkoistamisee'.
- seuraus on juuri tuon eriarvoisuuden kasvu ja eriyisesti haja-asutusalueiden palvelujen pian loistava menneisyys.