... TS:n mielipidepalstalla kirjoitustani, jota käsittelin viime sunnuntain samassa lehdessä mielipidepalstalla.
Aiheena olivat eläkeasiat ja hiljattain YLE:n kanavilla radiossa käsitelty työkyvyttömyyseläkeläisten tuleva elinakiakertoimen vaikutus ja eläkkeiden putoaminen tulevaisuudessa.
Lakimies Kaisa Forsström tietää ja kertoo, että Ylen kyseistä asiaa käsitellyt ohjelma on huolestuttanut monia.
Hän suree, että koko asialla on alettu pelotella ja 'puhutaan jopa eläkeleikkurista'.
Mutta niinhän se onkin! Eläkeleikkuri!
Totta ihmeessä. Vaikka miten päin selittää elinaikakertoimelle hienoja ja positiivisia perusteluja, sitä, miten se liitty ihmisen eliniän nousuun maassamme, siis ns. elinajanodotukseen, ja sen myötä tulevaan eläkettä nauttivien määrään, ei tilanteen tarvitsisi mennä näin.
Koko taannoisen lakiuudistuksen idean ymmärrän niin, että samalla kun yritetään saada ihmisiä jatkamaan työelämää ja houkutellaan siihen korotetulla eläkekertymällä, yritetään pienentää niiden joukkoa, jotka ovat kulloinkin eläkkeellä - kun siis osa jatkaakin pidempään työssä. Taustalla perustellaan pelkoa, että maksajien taakka on suurempi kuin työssäolevien määrä jaksaa kantaa.
Mutta, mutta.
Ei tarvitse kantaa moista huolta, jos valtion tuloja koottaisiin vähän tasapuolisemmin:
* myös niiltä huippurikkailta, jotka nyt pääsevät kuin koira veräjästä: pörssikeinottelijat kokonaan ilman varainsiirtoveroa (toisin kuin yleisesti EU:ssa) - eli pörssikoijareille varainsiirtovero,
* pääomatulojen verotusta on syytä kiristää (nyt efektiivinen veroaste vain 16 %) tai
* yleensä osakevoittojen verotusta nostamalla toisin kuin nyt on, jolloin osakkeenomistajat saavat nostaa vuodessa jopa 90 000 € maksamatta veroa! Kuka tavallinen eläkeläinen saa eläkettä niin paljon?
Kun noita keinoja käytettäisiin, voitaisiin muuttaa myös eläkeläisten ns. leikattu indeksi ja toteuttaa ns. keskiväli-indeksiksi. Ei myöskään eläkeläisten verotusta tarvitsisi pitää muita korkeammalla, kuten nyt!
Siksi yhtiölakimies Forsströmin kommentointi olikin mielenkiintoinen, ja siihen halusin jatkaa kommenointia.
- Juuri siltä osin, miten rahoitusta voitaisiin toteuttaa toisinkin.
- Ja miten taitettu indeksi leikkaa aina - ellei eduskunta korjaa asiaa.
- Ja miten uuden järjestelmän myötä tulee paljon välistäputoajia.
Näitä ovat mm. pätkätyöläiset, kotiädit, työkyvyttömyyseläkeläiset, pitkään opiskelleet joille ei heti työvuosia kerry, työttömistä puhumattakaan, varsinkin pitkäaiakaissellaisista, ja niin monista pienipalkkaisista...
Mielenkiinnolla jään odottamaan, mahtuuko vielä kommenttini keskusteluun mukaan.
Aika näyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti