keskiviikko 13. helmikuuta 2008

Eläkeuudistuksen huijaus on vasta nyt selviämässä ihmisille

...kun eduskunta vahvisti lain jo pari vuotta sitten
- Vanhasen ykkösen aikana, jolloin demari Heinäluoma oli rahakirstun vartija ...ja vaatimassa edelleen tiukkaa talouspolitiikkaa - ellen aivan väärässä ole, tai korkeintaan demari Kalliomäki .
( oliko siinä jo niitä emmeitä vaalitappioon ja sitä seuranneeseen Heinäluoman puoluejohdosta luopumiseen ??)

Mistä on kyse?
Vaikka en olekaan ammatiltani sosiaalipolitikko, enkä koko sosiaaliturvan järjestelmän monimutkaisuudesta ole vuosien kuluessa aina kaikilta osin pysynyt mukana juonessa ( sos. polin opinnoistakin kun on appron osalta jo muutama vuosikymmen vierähtänyt), on nyt eläkkeellä ollessa ollut aikaa oppia ja opiskella näitäkin asioita. Täyttää kaikkia aukkopaikkoja.
Nälkähalu kun vielä kasvaa syödessä. Ja tuntuu ettei suotta.

Pari viikkoa sitten
sain juttuni Turun Sanomien yleisöosastolle;
käsittelin kirjoituksessa eläkkeitä ja uuden eläkelain epäoikeudenmukaisuutta.

Nyt on asiasta saman lehden palstoilla virinyt vilkas keskustelu. - Ainakin kolme kommenttipuheenvuoroa jo tähän mennessä, parissa viikossa. - Lähinnä vakuutuslaitosten tiedottajat ja juristit ovat kirjoittaneet, mm. perustellen uudistuksen tärkeyttä elinaikakertoimen osalta, ja valistaneet kansaa erityisesti sitä, miten eliniän nousu vaikuttaa eläkkeiden maksukykyyn.
- Täytyyhän jollain ratkaista tuo maksuvalmiusasia.
Kun maassa ei ole maksukykyä eläkkeisiin! ( - Muuta kuin vain rikkaiden verohelpotuksiin)
- Tehtiin siis uusi järjestelmä, jonka myötä -48 ja sen jälkeen syntyneet, siis tulevat eläkeläissukupolvet varsinkin kärsivät rajusti.

No, on sitä pantu eläkeläisiä jo monelle säästökuurille:

1. Taannoin poistettiin pohjaosa, se oli yksi kokonaisuus.

2. Taitetusta indeksistä ja sen vaikutuksista puhutaan paljon.
Indeksisidonnaisuus otettiin käyttöön eläkkeissä -70-luvulla, jolloin se aluksi oli sisällöltään ns. keskiväli-indeksi eli määräytyi 50%+50% mukaan (palkkakehitys ja hintakehitys)

3. Laman aikana 90-luvulla päätettiin vuonna 1996 säästää mm. eläkkeissä - sehän oli helppoa!
Muutettiin indeksiä niin, että nuo osuudet ovat nyt 20%+80%. Siis se hidastaa selvästi eläkkeiden nousua
indeksikorotuksen yhteydessä.
Aluksi päätös tuosta taitetusta koski vain yli 65-vuotiaita.

4. Sen sijaan, että taitettu indeksi olisi palautettu 50%+50% käytäntöön, päätti eduskunta hallituksen (Vanhasen ensimmäinen, kepu+sd, Heinäluoma vvm:nä) esityksestä vuonna 2005 jopa laajentaa tuota käytäntöä koskemaan myös alle 65-vuotiaita eläkeläisiä. Siis myös nuorempia, jotka ovat eri syistä joutuneet työkyvyttömyyseläkkeellä!
Näin siitä huolimatta, että ratkaisun piti olla alunperin laman vuoksi ja väliaikainen!
Lama oli ja meni. Mutta taitettu indeksi jäi!
Nyt sen taitetun indeksin ( =lue huononnuksien ) roolia vain vahvistettiin!


Vuodenvaihteen tienoilla kirjoitti eläkeasioista Paavo Lipponen Turun Sanomissa. Hän pohti sitä, että taitettua indeksiä voisi muuttaa esim. siten, että luvut olisivat 70% + 30%. Tämä olisi - kuten puolueemme Turun piirin veteraanijaoston kokouksessa Ensio Laine totesikin, vakava takaisku sille, että koko 'taitetusta' pitäisi luopua, eikä vain muunnella sitä ja tyynnytellä ihmisiä.

KESKUSTELU LAAJENEE

1) TS ja Turkulainen

Parin viikon takaisen TS - kirjoitukseni jälkeen Turkulaisen toimittaja Teija Uitto kirjoitti viime viikolla ko. asiasta konkreettista tietoa. Hyvä juttu!

Nyt näyttävät alkavan hälytyskellot soida, vaikka SKP:n taholta tuolloin lain valmistelun yhteydessä jo puututtiin asiaan.
- Riveissämme kun vaikuttavat mm. eläkkeelle siirtynyt Kelan arvostettu sos.polin tutkija, tri Seppo Ruotsalainen, Tarnpereen yliopiston sosiaalityön professori Jari Heinonen, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu, sos.työntekijä Riitta Tynjä ja muita todella asiantuntijoita, tavallisten ihmisten kokemuksista puhumattakaan. Kommunisteilla onkin aina ollut varsin vahva ote näissä kysymyksissä.

No, onpa hyvä, että vihdoin asian kanssa päästään julki ja eteenpäin, sillä eläkepolitiikka on asia, jossa on todella saatava muutoksia takaisin parempaan perusturvaan.

2 ) Eläkeläiset ry

Eilen olin asiaa selvittämässä Eläkeläiset ry:n Varsinais-Suomen aluejärjestön kevätkokouksessa Halikossa, jossa oli kymmeniä paikallisten yhdistysten edustajia.

Halikon paikallisyhdistyksen edustaja totesi, miten monia helpotuksia on suuritulkoisille tehty kaiken aikaa: Halikkolainen multimiljonääri sai hallituksen esityksestä tulleen muutoksen myötä viime vuonna 600 000 euroa tuloja verottomana, kun sen sijaan hän eläkeläisenä sai 60 euroa, ja maksoi siitäkin veroa 15 euroa ja käteen jäi 45 € - tuon Nalle Wahlrosin 600 000 euron rinnalla!.
Keskustelussa ihmiset tuomitsivat huonot hallituksen ja eduskunnan päätökset ja lait ja nykyisen tilanteen kokonaan

Kokous päätti sen sijaan, että aluejärjestö lähteekin mukaan kamppailuun 800 euron perusturvan puolesta.
- Siis sellaisen, johon on ihmisellä oikeus, jos tulot jäävät vanhuuden, työttömyyden, työkyvyttömyyden, äitiyden(mm. äit.lomat ja hoitovapaat) vuoksi alle köyhyysrajan 800 euroa, ja ihminen joutuu pahasti sinnittelemään tai hakeutumaan toimeentulojonoon.

3) Ay-aktiivit

Tänään eräs merkittävä ammattiyhdistysvaikuttaja, jolla on myös paikka SAK:n valtuustossa, otti yhteyttä ja kauhistui, miten tuollainen laki on päässyt voimaan ilman, että ay - liike on puuttunut asiaan.
- " Juuri siellähän olisi pitänyt huomoida myös tuo suuri työkyvyttömyyseläkeläisten määrä, joita varsinkin tietyissä ammateissa on tullut vuosien kuluessa runsaasti ", hän totesi vihoissaan.

Asiasa suivaantuneena hän onkin päättänyt kirjoittaa siitä liittonsa seuraavaan lehteen.
Näin keskutelu laajenee enstisestään, joka on todella paikallaan.

4) Kansalaistilaisuus "Köyhyys hyvinvointivaltiossa" - 14.4. Ruusukorttelissa

Dem. naisverkosto, Tulenkantajanaiset ja Eläkeäläiset ry:n Varsinais-Suomen aluejärjestö kutsuvat kaikkea kansaa Turusta ja lähiympäristöstä mukaan Keskustelutilaisuuteen käsittelemään perusturvan asioita, mm. eläkeasioita, mutta myös muita siihen liittyviä asioita.

Järjestäjäksi voivat kaikki halukkaat yhteisöt edelleen ilmoittautua joko Mirka Muukkoselle tai allekirjoittaneelle. Maaliskuussa 12.3. on T-Talolla 3. krs seuraava järjestäjien kokous, sinne vain omana itsenään tai jonkun jäjestön puolesta - kun vaan asia puhuttelee!
Tavataan!
Ei voi enää vaieta! Tule mukaan sinäkin!
Joku tolkku tässä ihmisten nöyryyttämisessäkin sentään täytyy olla!



Ei kommentteja: