perjantai 8. helmikuuta 2008

Ei päivää ilman irtisanomisia ja saneerausta...

...ja toki tämäkin päivä osansa sai!
Nyt oli vuorossa Telia Sonera, joka ilmoittaa vähentävänsä 3000 työntekijää. joista Suomesta noin tuhat ihmistä! On säästettävä, parannettava kilpailukykyä! Karsitaan! Vaikkei irtisanotakaan!
Kehutaan yhteiskuntavastuullisuutta, vaikka joka kuudes työpaikka menee!

Kaikki tämä siitä huolimatta, että nytkin ihmiset tekevät täysillä ja uupumukseen asti töitä.

Pudotuspeli alkaa!
Mutta kaiken huippu on, että samalla kun vähennetään väkeä, väitetään, ettei ketään kuitenkaan irtisanota. Maajohtaja kertoi, miten työntekijät ohjataan "osaamiskeskukseen", jossa jokainen saa täydellä palkalla suunnitella omaa tulevaisuuttaan....kylläpä kelpaa!

Takavuosina kun erästä maamme tele-alan johtavaa yritystä saneerattiin, pantiin kaikki paikat uushakuun.
Näin vaikka olisi miten kauan ollut töissä...Siinä sitten ensimmäinen tilanne, kun ihmiset joutuivat todella rankkaan tilanteeseen ...Siis hakeutumaan uudelleen työhön samaan taloon - hakemaan vaikka sitä omaa työtään, jota on vuosia tenyt! Mutta kun työpaikkoja olikin enää tarjolla vähemmän kuin 'hakijoita', jäi osa automaattisesti ilman työtä. Siinä jokainen hermot tiukalla odotti omaan kohtaloaan pudotuspelissä!

Talon alakerrassa sitten oli 'pelihuone', jonne sai aamuisin tulla, pelata koronaa, shakkia tai pöytätennistä...jotain ajantappamista...ja siinä se. Ei silloin ainakaan ollut kuin muutama puhe pidetty heille, jotka saivat sitten käydä tappamassa aikaa. Kukin kävi siellä niin kauan kuin hermot kestivät - ja kaikilla ei kestänyt. Se on tosi. Ja se on siis faktaa.
Pahimmassa tilanteessa istui yksikin ihminen työhuoneessaan viikkokaupalla aamusta iltaan ja rakensi klemmareista ristejä, jotka ripusti seinälle....kunnes riisti hengen itseltään. Ja tuli nuori nainen äitiysloman päätyttyä töihin - ja sanottiin: - voi, nyt ei työtäsi ole enää, sorry...ja näin sai nuori äiti mennä matkoihinsa, tarina ei kerro missä jatkoi...ja miten...

Näin niitä osaamiskeskuksia on käytännössä hoidettu - ellei nyt sitten ole paljon tavat muuttuneet...ja kun maajohtaja kertoi miten moni työllistyi, niin kai sitä ihminen jotain jostain yrittää hakea.
Mutta kun samalla kehui, miten moni oli sijoittunut uusiin tehtäviin samassa firmassa, on ihmeellistä, miten ensin pitää 'keventää organisatiota' jotta sitä voidaan taas kasvattaa...?!

Eipä ihme, että pääluottamusmies Taru Maria Solakivi ihmetteli vihaisena tilannetta!

Yrityksen talous pannaan kuntoon työntekijöiden kustannuksella
, vaikka yhtiö jakaa huikeita voittoja ja viime vuodelta jopa ylimääräisiä voittoja osakkailleen...

- Mutta ratkaisevaa onkin se, miten suuria voittoja saavat omistajat, ei miten työntekijöille tapahtuuuu...


KYLLÄ KANNATTAA KAIKKI VALTION OMAISUUS YKSITYISTÄÄ, VIEDÄ PÖRSSIIN, MYYDÄ ULKOMAISELLE PÄÄOMALLE...kaikkea kivaa...se on sitä, mistä Häkämies tykkää!! Valtionyhtiöiden omistusohjaaja, paraskin!


Ei kommentteja: