torstai 14. helmikuuta 2008

Meret eivät vain lämpene, vaan saastuvat ihmisen järjettömällä toiminnalla


"Tyyneltä Mereltä on löytynyt Texasin kokoinen muovilautta, joka kelluu vähän veden pinnan alapuolella niin ettei se näy satelliittikuvissakaan. Se koostuu muovikasseista, -pulloista, - sandaaleista ja kaikenmoisesta jätteestä, joka on huuhtoutnut mereen Japanin, Kiinan ja USA:n rannikolta ja ties mistä - myös laivoista. " - näin uutiset kertovat meille!
Hienoa, me kulutuksen kuninkaat ja ympäristön tuhoajat!

Mutta mitä todella tapahtuu?
Päivittäin kertyy miljoonia tonneja myrkyllisiä jätteitä valtameriin aiheuttaen kasvien ja eläinten kuoleman.
Yksi myrkky on muovi.
Suunnattomilla alueilla valtamerta onkin muovia kuusi kertaa enemmän kuin planktonia!
Kalat, linnut ja meren nisäkkäät luulevat sitä erheellisesti ravinnoksi ja syövät sitä.
Sen seurauksena miljoonia kuolee. Nimittäin ilmassa, vedessä ja ruoassa on PCB:tä siältävää muovia, joka käsittää myrkyllisiä molekyylejä. Ihminen elimistö sietää näitä myrkkyjä 1 - 3 ppm - yksikköä (parts per million), mutta delfiineissä ja merileijonissa on tavattu usein jopa tuhansia yksiköitä, ja ne voidaan syystäkin luokitella varsinaisiksi myrkkykertymiksi.
Siksi tuhansien delfiinien, merileijonien, valaiden ja lintujen ruumiita kerätään jatkuvasti pois rannoilta ympäri maailmaa.

Suunnilleen noin kertoo 'Turning the tides' -sivusto, joka on uudella mantereella toimiva ympäristön suojeluun ja erityisesti merten tutkimiseen ja suojeluun keskittyvä organisatio.

Uutinen tuosta mielettömästä muovimantereesta mykistytti.
Lähdin hakemaan jotain tarkempaa tietoa ja osuin matkan varrella mm. ko. sivuille.
Oheiset yksinkertaiset totuudet ovat periaatteesa olleet tiedossamme pitkään, mutta kun huomioi tuon muovijutun milettömän koon ja sen seuraukset, kun se suurena lauttana hiljalleen painuu alapinnaltaan pohjaan, on mieletöntä uskoa millaiseksi olemme merenpohjan saastuttaneet!
Siis ihmiset ovat!

Ei kommentteja: