lauantai 2. huhtikuuta 2011

USKOMATON KELAN TEMPPU/ VÄÄRYYS ELÄKELÄISIÄ KOHTAAN

Tänään olimme vaalimökilla ja sen edustalla kävelykadulla Turussa. Ihmisiä oli ympärillämme suurimman osana ajast kuin 'vinkkiläs kissoi', ja koko päivä oli hyvä.
Tapaamisista on kerrottava kaksi esimerkkiä miten eläkeiläisiä kohdellaan:

TAPAUS 1.
Tulipa paikalla luokseni vuosien takainen tuttu. Matkassaan mukana oli luonaan  Ruotsista käymässä sukulainen, joka kertoi uskomattomia asioita. Omaisia - ja lukemattomia muitakin jo eläkkeelle siirtyneitä ulkosuomalaisia on Ruotsissa muistettu Kelan taholta hurjilla karhuilla.
-   Kyse on siis ihmisistä, jotka ovat ennen Ruotsiin muuttoaan olleet jo Suomessakin töissä, ja nyt Ruotsissa eläköidyttyään ovat saaneet myös ansaitun pienen eläkkeen Suomesta. Kuitenkin tänä talvena on Kela lähettänyt karhukirjeen, jossa vaaditaan maksamaan jopa seitsemän (= 7) vuoden ajalta eläkettä takaisin Kelalle.
-   Aikanaan on kuulemma eläke laskettu väärin ja nyt jopa 20 000 vaaditaan maksamaan takaisin.
Asiasta kertoneet toteavat, ettei kyseisillä eläkeläisillä ole missään nimessä moisia summia missään jotta voisi ruveta maksamaan 7 vuoden ajalta osaa maksetusta eläkkeestään takaisin. Ja todella noinkin huomattavia summia!

Aion ottaa asiasta selvää, mihin moinen perustuu, sillä jos virkailijat ovat vuosia sitten laskeneet ja panneet maksuun eläkkeen, ei vanhukselta voi odottaa, että tekee omat laskelmansa, ja ihmettele tuleeko nyt liikaa rahaa...
-   Voinkin kertoa, että asiasta tulee lähipäivinä ent. ministeri Hyssälä saamaan postia...sai sitä aikanaan perusturva-asiastakin.

TAPAUS 2
Tulipa mökillä luokseni kahvia ja lehtiä hakemaan eläkeläisrouva. Kertoi, miten valtionkonttorion taholta kerrottiin, että ei saakaan lesken eläkkeenä puolison kuoltua sitä puolikasta, joka oli kerrottu tulevan. Puoliso oli menehtynyt syöpään syksyllä ja asia on nyt ajankohtainen. Tämä leskivaimo oli vallan hämmästynyt, kun oli valtionkonttorista (josta miehen eläke tuli) oli saanut viestin, ettei hänelle kuulu kuin siitä puolikkaasta vain puolet, elin n 25 % edesmenneen puolison eläkettä.
Kumpikin tavallaisia pienipalkkaisia työläisiä, 13-vuotiaasta työssä olleita ja lapset veronmaksajiksi kasvattaneita, kuten rouva kertoi.
-   Nyt vaan tuntui pahalta, että eläke joka ansaittu, leikataan outojen uusien säädösten vuoksi puolikkaasta puoleen. Se on jo pahempi kui se leikattu indeksi!
-   Ellei olisi aikanaan saanut säästettyä omaa asuntoa jossa nyt edullista elää, olisi todella tiukkaa, sillä oma eläke jää tyypillisesti alle sen köyhyysrajan.

Näin siis hyvinvointivaltio hoitaa asiat -  ja mm. eläkeläisten etuudet!

1 kommentti:

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Kelassa on hipihiljaa leikattu viime vuosina tukia sieltä täältä. Kun olen nyt työharjoittelussa, jota tosin tämänikäisellä kutsutaan työelämävalmennukseksi, saan kyllä 9 euroa ylläpitokorvausta päivältä, mutta en matkakorvausta, joka vielä viisi vuotta sitten ollessani vastaavanlaisessa "työ"suhteessa kuului asiaan. Kun kysyin asiasta Kelan virkailijalta, hän sanoi "voi kuule, moni asia on viidessä vuodessa muuttunut" – ihan kuin hän tietäisi enemmänkin vastaavia asioita. Hölmöä tässä on se, että kun itse asun 7 kilometrin päässä työpaikasta, käytän joka päivä bussikyytejä, mutta jos asuisin esim. 2 kilometrin päässä, en tarvitsisi bussia ja säästäisin 44 euroa kuukaudessa. Ei tainnut tulla moinen ajatus mieleen, kun otin vastaan nykyisen asuntoni.