maanantai 11. huhtikuuta 2011

EKONOMISTIT ASIALLA - vaan kenen? Miten rahoittaa muiden kriisiä jos itsellämme hurjat velat?

Vaalikamppailu saa uutta väriä. On ollut jopa pientä vastakkainasettelua, jonka kokoomus aikanaan jo julisti päättyneeksi. Vaan puhui siinäkin asiassa vastoin parempaa tietoaan, kuten kokoomus niin monessa asiassa tekee. Tietoisesti haluaa johtaa ihmisiä harhaan näillä sloganeillaan, niin sen näen.

Katainen ja esikuntansa julistavat kaiken aikaa maamme talouskriisiä. ' Olemme ylivelkaantuneita, maamme on muutamassa vuodessa totaalisessa velkakurimuksessa. Siksi on pantava tiukat rajat menoille ja sen myötä ennen muuta julkiselle sektorille...' Ja julkisen sektorin purkaminen, terveydenhuollon rakenteellinen uudistaminen jne ovat siinä lääkkeitä. Taannoin asioista julisti VM:n Hetemäki. Nyt Katainen on saanut avukseen ekonomistit! Mutta miksi juuri ekonomistit?
Ihmisille annetaankin kuva, että ekonomistit ymmärtävät kaiken yhteiskunnasta. Ymmärtävätkö he kaiken terveydenhuollosta ja sen rakenteista, ymmärtävätkö koulutuspolitiikan, kuntarakenteet ja ties mitä? Täytyy ihmetellä ekonomistien edellytyksiä ottaa kantaa vaikka mihin. On muistettava, että
ekonomistit ovat pankkien ja muiden finanssitalojen 'edunvalvojia.' He puhuvat pankinjohtajien suulla, sijoittajien eduksi. Keitä pankit sitten puolustavat? Kaupan osa-aikaista kassaa, kansaneläkeläistä, pienipalkkaista siivoojaa, bussikuskia, kodinhoitajaa, työtöntä...kaikkia meitä joilla ei liioin ole sijoitustilejä, ei osinkotuloja?! No ei varmasti.

Kyllä pankkien etuna on koota pääomia niille, joille se myös voittonsa jakaa. Ja jotta voittojen määrä pysyy hyvänä, ja se tyydyttää omistajiaan, on puhuttava niiden puolesta. Siitä saavat ekonomistit palkkansa ja bonuksensa. Siksi ei yhteiskunnassa saa olla menoja tavallisen kansan hyväksi. On harrastettava pelon politiikkaa, jolla vaaditaan leikkauksia ja säästöjä.

Vaan maamme velkaisuusaste on yksi pienimpiä. Sen totesi taannoin jopa kansantaloustieteen prof. Haaparanta todistaessaan kestävyysvajeesta puhuttaessa VM:n laskelmat väärin lasketuiksi. VM ei huomioi julkisen sektorin tuloja lainkaan tuloiksi, vaan jättää koko julkisen sektorin sen ulkopuolelle. Näin saadaan lopputulos näyttämään siltä kuin halutaan. Siihen perustuen Katainen puhuu  kestävyysvajeesta, tarpeesta leikata, säästää ja supistaa julkista sektoria. Sen vuoksi pitää ulkoistaa, yhtöittää, yksityistää...kunhan saadaan julkista sektoria pienemmäksi. Mitä se tarkoittaa? Heikompaa vanhustenhuoltoa, terveydenhuoltoa, koulutusta, julkista liikennettä...sillä rikkaille riittää kyllä hyvää palvelua jota saa rahalla. Kahden kerroksen palvelut lisääntyvät ja eriarvoisuus kasvaa.

Miksi Katainen tarvitsee nyt apuja?
Siksikö, että muukin Eurooppa huutaa rahaa? Eikö sitten ole paradoksi vakuuttaa, että meillä menee huonosti, mutta silti voimme jakaa takuita ja rahoja muiden maiden pankkijärjestelmille!!
Ihan miljardikaupalla kauhoa muualle. Vaikka väittävät, että itse olemme hädässä? Mikä vastakkainasettelu?!

Oman maamme talous ei ole hädässä muuta kuin siltä osin, mitä maksamme satoja miljoonia euroja nettona vuosittain EU:n kassaan. Päinvastoin hallitus ja eduskunta ovat edesauttaneet verottomien tulojen kasvua, laillista veronkiertoa ja suojelleet verorikollisuutta. Mutta ekonomistit eivät puhu näistä asioista! Miksei? Miksi ne eivät halua tasapainottaa valtion tuloja tavalla, joka on vain poliittisen päätöksen takana? Siihen tarvitaan toisenlainen eduskunta kuin meitä on hallinnut jo vuosikymmeniä. Eikä riitä vain toisenlainen eduskunta ja hallitus, vaan tarvitaan kansan liikkeellelähtöä, kun ekonomistit puhuvat leikkauksista. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa vaaleissa, mutta vaalien välillä pitää näkyä myös muualla: ay-liikkeessä, kansalaisjärjestöissä ja viimekädessä laajoina joukkoina kaduilla.

Vain ihmiset muuttavat politiikkaa jos sitä haluavat, ei yksin ammattipolitikot.

Ei kommentteja: