sunnuntai 11. toukokuuta 2008

Taas lisää eriarvoisuutta terveydenhuoltoon ja yksityistämiselle lain voima!!


MITÄ HALLITUS VIELÄ AIKOOKAAN....?

Ei riitä
, että hallitus esittää asiakasmaksuihin 16.6 % korotuksia. Siis heille, joilla ei terveydenhuollossa ole apuna maksutonta työterveyshuoltoa, vaan jotka maksavat kaiken itse. Heille kustannukset karkaavat pilviin, pienten tulojen ulottumattomiin.

Ei riitä, että kunnissa ulkoistetaan terveysasemien toimia ja annetaan niistä pelikenttä yksityiselle lääkäribisnekselle. Se kun merkitsee, että kunnan terveydenhuoltoon varatuista rahoista menee yksityiselle firmalle suuri osa, ja kuntalaisten palvelut entisestään heikentyvät. Yksityiselta ostettu palvelu on huomattavsti omaa työtä kalliimpaa, sen tunnustavat lähes kaikki.

Ei riitä
myöskään, että nyt puuhataan julkisen terveydenhuollon tilojen iltakäyttöä yksityislääkärien vastaanottotoiminnalle. Siis pelit ja pensselit valmiina, ei muuta kuin tulla sisään ja aloittaa vastaanottotoiminnalla rahastusautomaatti. Kunta investoi, yksityinen kuorii kerman päältä.

Ei riitä,
että sairaanhoitopiirien poliittiset päättäjät kävelevät kuntien yli määrätessään erilaisia siirtoviivemaksuja tilanteessa, jossa kunnat eivät pysty huolehtimaan rahapulassa omista toimistaan ja jatkopaikoista. - Tai tekee sen entistä kalliimmalla, kun ostaa näitä paikkoja yksityisistä hoitolaitoksista! - Koska SHP:n siirtoviivemaksu on hinnoiteltu niin korkeaksi, että privaattipuolikin on edullisempi!

Kaiken huippuna
nyt on uusin ajatus, että kansalaiset voivat valita itse terveysasemansa mistä tahansa.
Siis kutka? Kutka heistä vanhuksista, työttömistä, kotiäideistä lapsikatraan kanssa, pitkäaikaissairaista työkyvyttömistä...kutka heistä jaksavat ja pystyvät toimimaan niin, että lähtevät valitsemaan joillain kriteereillä itselleen miltä tahansa kunnan terveysasemalta mahdollisesti parempia palveluja, lyhyempiä jonoja, sitä mukavaa lääkäriä jne. Ministerin perustelu, että sen voi valita vaikka läheltä työpaikkaa, on perusteeton.
Kas kun työssä olevilla ihmisillä on jo työterveyshuolto. Se useimmissa tapauksissa edelleen hoitaa myös sairasvastaanottoa, reseptien uusimisia jne, toki ei kaikkialla työterveyshuollossa enää ole sairausvastaanottoa.

Uuden ratkaisun myötä paremmassa asemassa olevat, helposti liikkumaan pystyvät, netistä tietoja hakevat ihmiset pystyisivät hyödyntämään myös uutta mahdollisuutta. He voivat valita sen aseman, jossa jono on lyhin.
Mutta hän, joka todella kipeästi tarvitsisi pikaisesti vastaanottoaikaa, ei pysty valitsemaan muuta kuin lähimmän aseman - tai sen joka hänelle on ilmoitettu. Jonoista tai muusta piittaamatta.
Edelleen siis jatkuu entistä rankemmin jako kahteen.

UUSI TERVEYDENHUOLTOLAKI LAILLISTAA YKSITYISTÄMISEN

yhdeksi kunnan keinoksi terveydenhuoltoon, esitys 31.5. mennessä !!

Parhaillaan on loppusuoralla uuden terveydenhuoltolain valmistelu. Siitä helposti empii, mitä kaikkea sen myötä on romuttumassa takavuosien kamppailuilla saavutetuista palveluista.
Miten poljetaan lopullisesti Kansanterveyslain sisältö? Laki itse kun häviää uuden lain myötä kokonaan. Kansanterveyslakia on sorvattu vuosien saatossa usein, ja yksi sen oleellisimmista piirteistä, tasa - arvoiset maksuttomat perusterveydenhuollon palvelut ovat jo historiaa.

Uuden lain valmistelun tavoitteena on tehostaa toimia - jälleen kerran.
Julkisen toimen rinnalle ollaan tuomassa selkeästi myös ns. kolmas ja yksityinen sektori 'täydentämään palvelutuotantoa'. Näin siis yksityistämiselle tulee lain voima!

Lausuntoja ja kannanottoja laista ovat viime kuukausina ammattijärjestöt, potilasjärjestöt, kunnat jne. antaneet.. Suuri joukko neuvoksia, johtajia, päälliköitä ja asiantuntijajäseniä nimetyssä työryhmässä on vuoden tehnyt työtä. Se istuu ja tekee nyt seuraavaa siirtoa, jolla lakia rakennetaan yhteensopivaksi kunta- ja palvelurakenneuudistuksen kanssa ja yksityistämisen laillistammiseksi.

Loppua ei tarvitse enää ihmetellä. Yksiköitä suurennetaan ja liikelaitostetaan.
Nyt TYKS-piirissä monien yksiköiden toimintojen yhtiöittämisessä tulee yksi 800 työntekijän Liikelaitos OY!
Siitä ei ole pitkä matka enää entistä enemmän yksityisille markkinavoimille myös terveyden tuottamisessa!

Onko nyt rakennettava muistomerkki edesmenneelle kansanterveyslaille ?



Ei kommentteja: