sunnuntai 4. toukokuuta 2008

ULKOISTAMINEN ja LIIKELAITOSTAMINEN TERVEYDENHUOLLOSSA ETENEVÄT :TYKS-piiriin jättiliikelaitos



Kymmenisen vuotta sitten
siirrettiin Turun kaupungin terveydenhuollosta labratoiminnot ja rtg-yksikkö - nykyisin siis kuvantaminen - TYKS:n alaisuuteen.
Sen seurauksena mm. kesken sopimuskauden yksipuolisella ilmoituksella ko.palvelujen, siis näytteiden ottamisen ja sen käsittelyn - hinnat nousivat huomattavasti - siis ylittivät sen mitä oli budjetoitu sopimuksen mukaan.
Ylitys merkitsi terveydenhuollon budjetissa taas sinä vuonna muutaman miljoonan kuprun.
Samoihin aikoihin yhdistettiin kirurginen sairaala TYKS:iin, sittemmin molempien tekstiilihuollot yhdistettiin kaupunginpesulaan ja se on jo liikelaitostettu muutama vuosi siiten.
Välinehuolto on seuraava iso osatoiminto, joka siirtyy TYKS:iin, kuten apteekki.
Samoin apuvälineiden lainaustoiminta on jo TYKS:n toimintaa - siis pois Turun omasta toiminnasta, sen jälkeen kun omana saimme sen esimerkilliseen kuntoon ja toimintaan.
Edelleen logistiikkatoiminta, kuten kuljetukset, tilaukset ja varastointi ollaan siirtämässä yhteiseksi toiminnaksi, johon yhdistetään vielä jopa Satakunnan SHP.

Hurjia jättiyksiköitä.
Niistä talousjohtaja Risto Laalo toteaa mm. seuraavaa:
' ..V-S:n SHP on perustamassa uuden liikelaitoksen, johon yhdistetään TyksLab, kuvantamiskeskus, sairaala-apteekit, välinehuoltopalvelut sekä TYKS:n patologian ja kliinisen neurofysiologian yksiköt. Liikelaitokseen siirtyy lähes 800 työntekijää. ....Potilas ei huomaa olevansa liikelaitoksen asiakas, mutta veronmaksajille liikelaitos merkitsee loivempia kustannuksia....'

Mitä ovat loivemmat kustannukset?
Vuosia sitten perustetusta liikelaitoksesta TyksLab sanoin mielipiteenäni jo heti, että jatkoa seuraa varmaan, mutta miten, se jää nähtäväksi. Ennakoin sen tulevan kalliiksi kaupungille. Aivan kuten on sittemmin tullutkin, ja jatkoa seuraa.
Kyseinen laitos on nielaissut koko Lounais - Suomen alueelta lähes kaikki laboratoriot kunnissa ja sairaaloissa omaan yksikköönsä.
Mutta nyt siis laboratorioliikelaitos - tuo koekaniini - ei riitä enää yksin, vaan rakennetaan huomattavasti suurempi yksikkö!

Talousjohtaja tunnustaa, että liikelaitoksella pyritään rationalisointiin. "..meillä on parempi mahdollisuus toimia myös markkinoilla. Yritysmalli merkitsee myös sitä, että on itsenäiset tuloslaskelmat, taseet ja tasejatkuvuus....ja jos tuottaa voittoa, rahat ovat yksikön käytössä myöhemmin..."

Kuka päättää jatkossa?
Kun liikelaitos on perustettu, on muistettava, ettei kunnallisella ja ylikunnallisella päättäjäjoukolla ole enää asiaan mitään sanomista.
Aina mainitaan maaginen liikesalaisuus esteeksi, eikä liikelaitoksen johto ole enää tilivelvollinen suuntaan eikä toiseen omistajaansa nähden.
Sen sijaan liikelaitos päättää yksin, millä hinnalla se myy palveluja sairaaloille ja kunnille, kun se ensin on koonnut omaan pussiinsa kaikki alueen kilpailevat tahot! Sitten voi hinnoitella miten haluaa.

Mitä mitä kapitalismia?
Sanovat, että pitää olla kilpailut vapaana, pitää olla mahdollisuus kilpailuttaa jne... mutta kenen kanssa kilpailutat? Korkeintaan yksityisen Pulssin tai Mehiläisen...vai miten on!
Ei ole enää mahdollisuutta pyytää tarjousta kunnalliselta tuottajalta, sillä se juna meni jo.

Entä sitten? Mikä nielaisee ja minkä seuraavaksi?
Nyt jo Laalo toteaa, että vaikka aluksi keskitytään SHP:n alueelle, palveluita voidaan toki myydä myös ulkopuolelle. " Kansainvälistä toimintaa ei alkuvaiheessa suunnitella, mutta myöhemmin on mahdollista myydä ja myös ostaa palveluja ulkomailta. Esimerkiksi laadukkaita röntgenlausuntoja voidaan tuottaa jossain muualla halvemmalla"...Laalo väläyttää.
Nuo sitaatit asiasta luin viikonvaihteen Turkulaisesta.
Mikä tulevaisuus?
Kun Paras-hankkeessa on julistettu yksikköjen koon merkitystä kilpailutuksessa, on samalla periaatteella perusteltu suuren liikelaitoksen merkitystä, vaikka lapselta puuttuu vielä nimikin.
Mutta olenko paljon väärässä, jos ennakoin, että ennen pitkää tulee kyseisen liikelaitoksen toiminta taloudellisesti tuottavana ja voittoisan kiinnostamaan ulkomaisia sijoittajia ja alan yrityksiä.
Entäs mitä sitten seuraa?


Silloin on kaukana kotimainen terveydenhuolto, sen 800 työntekijää ja laadukkaat lausunnot.
Virheiden mahdollisuus on suurempi, kun kauempaa haetaan palloa maaliin.

Labranäytteet lennätetään halvempiin yksiköihin Eurooppaan, entä tulevatko rtg-lausunnot Intiasta vai Kiinasta...mene ja tiedä!

Mutta historiaa on jo yhteiskunnan ylläpitämä ja sen subvetoima julkinen terveydenhuolto tällä menolla.
Ollaan siinä lännen lokarin junassa, joka toi vain pettymyksiä! Ameriikan malliin terveydenhuollossakin, tai Britannian, tai Saksan... ja monen muun.

Kuka päätti että näin menee?
Sairaanhoitopiirin hallituksessa ovat
pj Jukka Mikkola (sd)
1. vpj Aila Harjanne (kok) ja
2. vpj Alpo Lähteenmäki (vas) - kaikki kolme turkulaisia kaupunginvaltuutettuja.
Kyseisen kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja on Loimaalta
Jarmo Rasi, ( vas.), joka ei ainakaan paikallisen tietolähteeni mukaan ole mitenkään vastustanut näitä linjauksia TYKS-piirin kuntainliiton tasolla.

Tässä Turun vasemmistoliitto
ei voi kehua olevansa Turun valtuustoryhmien sopimuksen ulkopuolella, sillä mitään merkkiä ei löydy asiakirjoista, että vas. olisi vastustanut moista liikelaitosmallia. Kyllä on puurot ja vellit sekaisin!
Että se siitä.
Ja miten kauniisti puhuu puppua (lue: valehtelee) Lähteenmäki huhtikuun Uudessa Päivässä (vas:n paikallinen ilmaisjakelulehti 2-3 x /v) siitä, miten hän ajaa Turun terveydenhuollon palvelujen kehittämistä ja parantamista. Mutta mies hermostui, kun ihmettelin taannoin valtuuston kokouksessa, miksi esim. hän ja koko vas. olivat valmiit hyväksymään TYKS:n kalliit siirtoviivemaksut. Aivan kuten demarit ja kokoomuskin!
' No kun päätettiin, että antaa mennä, ei nyt viitsitty kun ei demaritkaan...'
Eli se siitä valtuustoryhmien sopimuksesta, jonka ulkopuolella vas. julisti olevansa.
Näin siis vas:n valtuutettu ja terv.ltk:n jäsen Alpo Lähteenmäki.

Lue toiseen kertaan!
Mieti, miten meitä johdetaan, kuka johtaa ja päättä, ja miten ja missä tulevaisuudessa hoidetaan!
Näyttää siltä, että mikään ei pidättele tässä uusliberalistisen politiikan tekemisessä nykyisiä päättäjiä.
'Myydään vielä vaikka vanhat mummotkin' - tunnutaan niissä joukoissa ajateltavan.
Ja tehostetaan ja säästetään, kootaan voittoja yhtiöistä. Ja verottomia tuloja!






Ei kommentteja: