torstai 22. toukokuuta 2008

Oi Tradeka!

ETTÄ MIKÄ TRADEKA?


Eilen keskiviikkona oli koolla Tradekan edustajisto. Mikäkö se on?
Se on tuon työväenliikkeen perustaman 90- vuotiaan osuustoimintaliikkeen nykymuotoisen liikeyrityksen ja osuusliikkeen valtakunnallinen, ylin päättävä elin. Se kokoontuu kerran vuodessa - nykykäytännön mukaan siunaamaan ilman keskustelua ja kysymyksiä mukisematta, mitä esitetään.
Niin ainakin nyt kävi.
Johtajan esittämän selostuksen jälkeen bloginpitäjä vastasi 100 % käytetyistä puheenvuoroista, eli olin ainoa, jolla oli jotain kysyttävää tai kommentoitavaa.

Kyse on kuitenkin suurista asioista, ja jäsenten ja työntekijöiden osuutta ei voi ohittaa noin vain. Varsinkaan, jos kaikki ei ole niin kuin parhain päin olisi. Talouttakin pitäisi hoitaa läpinäkyvästi, mutta miten oli?
Hämäräksi jäi mm., paljoko IK Oy maksoi uudesta osuudestaan.
Selostuksen mukaan olivat sekä liikevaihto että henkilöstön määrä nousseet, ja Restel teki jo toisen vuoden peräkkäin kaikkien aikojen tuloksen!
Siis ravintolat, hotellit ja kapakat kannattavat taloudellisesti - sellaisen johtopäätöksen saa tehdä!
Entä kun ajat muuttuvat? Kun ihmisten rahat riittävät vain välttämättömyystarvikkeisiin ja päivittäistavarakauppaan? Jos aina niihinkään, vaan seisovat jo ruokajonoissa?!

Edustava joukko?
Kokoukseen oli vaivautunut paikalle 2/3 niistä edustajista, jotka jäsenet ovat valinneet.
Samoin edellisen illan piirivaltuustoissa oli väki varsin vajalukuisena paikalla? Välinpitämättömyyttä?
Esteen ilmoittamisella tulee aina varamies paikalle, nyt puuttuivat molemmat liian usein! Miksi?
Kokous kesti kaikkine ansiomerkki- ja määrärahajakoineen ja niihin liittyvine puheineen ja kiitospuheineen kaikkiaan vain alle kaksi tuntia. Siitä varisnaiset asiat reilu 30 minuuttia. Puheenjohtajana toimineella kansanedustaja Matti Saarisella oli niin nopea ranneliike, että siinä tuli kiire pysyä mukana.

Koko konsernin ja erikseen Tradeka-yhtymän ja Restelin taloudet ja toiminnat selostettiin varsin vauhdikkaasti.
Taloudellista tilannetta kehuttiin erinomaiseksi, hyvä niin jos niin todella on.

Mutta siitä huolimatta, että uusia toimialoja on tullut mukaan, mm. sijoitustotiminta (!!) ja hyvinvoitnipalveluihin liittyvät toiminnan ( Ikaalisten kylpylä Restel-ketjussa ), ei keskustelua syntynyt niidenkään osalta.
Korostettiin vain sitä, että sijoitustoiminta on luotettu talon ulkopuolisiin käsiin ammattilaisille, ja sijoitukset on tehty moneen koriin ettei pääse tulemaan yllätyksiä Niin voittorahat menevät!! Etteivät jatkossa menisi kuin Kansan vakuutusrahat aikanaan....

Tulee vaan mieleen myös muinaisen työväenpuoleen omaisuus, jolla sen puheenjohtaja Arvo Aalto pelasi hevosmarkkinoilla - ja sinne meni rahat! Koko puolueen omaisuus - ja ehkä niin oli jossain suunnitetukin.
Monet talot ja toimitilat siinä konkurssin ohessa:..
Rahapelit ja pörssileikit ovat vaarallisia, varsinkin kun leikkii toisten omaisuudella!

Omistajuudesta
Koko omistajuuspolitiikka on kokenut parissa vuodessa huomattavan muutoksen. Pääomistaja 65,5 % osuudella on nyt ruotsalainen sijoitusfirma Industri Kapital Oy, jonka tavoitteena on luonnollisesti mahdollisimmat suuret voitot sijoituksilleen.
Pari vuotta sitten vain kommunistit vastustivat yhtiön osakekannan siirtämistä IK:lle, joka silloin tapahtui pienemmällä määrällä, mutta optiolla ostaa myöhemmin lisää. Lisäostot / lunastus tapahtui viime vuonna.
Mutta omaisuuden vaihdon hintaa ei kerrottu missään!
Vaihdon seurauksena osuuskunta Tradekan osuus omistajuudesta on enää 15.6 % (ennen viime vuoden lisämyyntiä se oli vielä 50.6%)
Sen sijaan IK Oy omistaa nyt 65,5%.
Näin siis Demarit ja vasemmistoliitto ovat myyneet ruotsalaisille oman työväenaatteensa - kommunistit äänestivät toisin.
Nyt kun suuri osuus myytiin lisää, ei siis kauppasumma näy missään, eikä siitä myöskään suullisesti kerrottu kokouksessa edustajille, joten miten se menikään?

Henkilöstöpolitiikasta
Edellisissä edustajistoissa on keskusteltu vielä niin henkilöstöasioista, palkkapolitiikasta, tuoteryhmistä ja -valikoimista, mm. reilun kaupan tuotteista, mutta nyt näytti kaikki keskustelu olevan ei-suotavaa. Asiaa ei ollut 99 % kellään.
Ketään muuta kuin allekirjoittanutta ei kiinnostanut, paljonko edelleen pienipalkkaisia naisia on liikkeen palkkalistoilla osa-aikaisina. Asiakirjoissa ilmeni, että 91 % on vakituisessa työsuhteessa, mutta henkilöstöluvut on muutettu kertomuksessa kokonaistyöajoiksi, johon siis piilotetaan osa-aikaiset.
Millä osa-aikainen elää - ei kiinnostanut kuin bloginpitäjää.
Mutta kukaan ei kuitenkaan edes vastannut paljonko heitä kokomäärästä on?
Esitin puheenvuorossani, että osa-aikaisista työsuhteista tulee luopua ja antaa ihmisille mahdollisuus kokoaikaiseen työntekoon palkalla, jolla voi elää.

Jäsendemokratia
Osuustoiminnallisessa liikkeessä on jäsenillä merkittävä osuus. Tai pitäisi olla.
Ainakin jäsenmääriä lasketaan, kokonaismääriä kertyneistä osuusmaksuista seurataan jne. Mutta miten jäsen oikeasti voi vaikuttaa muuta kuin kerran kuudessa vuodessa valeissa.
Takavuosien myymäläneuvostot tulisi ehdottomasti palauttaa, jotta voidaan peräänkuuluttaa sitä ostouskollisuutta ja liikkeeseen sitoutumistakin paremmin.
Ehkä tämänkin ajan ihminen haluaisi vaikuttaa enemmän asioihin kuin äkkiä luullaankaan.
Siihen pitää antaa mahdollisuus! Vai mitä sen osalta pelätään?!
Puheenvuorossani esitinkin, että palataan myymäläneuvostojen palauttamiseen.


Kokouksen jälkeen

Kokouksessa siis ainoaksi puheenvuoroksi jäi se, jossa kritisoin niin henkilöstöpolitiikkaa
jäsendemokratiaa. Kokouksen jälkeen oli ruokailu. Siinä pottujonossa seisoessani totesi pari kolmekin ihmistä ohi mennessään, että ' hyvät asiat nostit esiin', 'oikein puhuit',
'asiaa kaikki mitä sanoit' ja jonossa takanani seisseen herran kanssa pidempäänkin jonottaessa juttelimme asioista. Oli sitä mieltä, että ohuesti käsiteltiin asioista, enempäänkin olisi varaa ja syytä!

Mutta tuntui kuin jossain olisi kiertänyt ohje siitä, ettei keskustelu arjen asioista ole niin suotavaa, että aikaa niihin kulutettaisiin
Tultiin vain satojen kilometrien takaa pitämään illalla piirikokouksia ja seuraavan päivän edustajistoa, syötiin kahdesti ja sitten kotiin. Niin - ja kokous nosti myös kokouspalkkiot kaksikertaisiksi - en edes tajunnut heti mitä tehtiin, saatikka että molemmista kokouksista tulee erillinen palkkio.

No, mene ja tiedä, olisiko tässä mahdollisuus siirtää syksyn vaalikassaan rahat Turussa kommunistien listoille, aikanaan kommunistien listoilta minut valittiin Tradekan edustajistoonkin.






Ei kommentteja: