lauantai 4. lokakuuta 2008

Kirjastonhoitajan mietteitä...


oli Varissuolla tänään mahdollista kuulla ja jutella sen jälkeen,
kun Kirstin ja Veikon runomatinea Pro Kirjasto oli päättynyt.
Toki paha töppini oli, että olimme paikalla tasan tuntia liian myöhään, runot olivat juuri päättyneet. Milessäni oli kaiken aikaa klo 15, mutta se alkoi klo 14. Että nolotti ja harmitti.Mutta ellei mitään tee, ei mitään satukaan.

Väkeä oli pienessä studiossa hyvän matkaa kolmatta kymmentä. Ihan hyvä tunnelma tuntui olevan, ihmiset olivat aivan haltioissaan esityksistä. Ja jälkeenpäin jäivät monet kiittelemään ja juttelemaan Veikon ja Kirstin kanssa.
He olivat tehneet lyhyen napakan kannanoton myös kirjastojen puolesta ja monistraneet sitä kaikille, osa jäi kirjastoonkin. Se oli samalla kannanotto erityisesti Varissuon kirjaston tulevaisuudesta, jonka alakerrasta ollaan tekemässä nuorisotilaa.

Kun studio tyhjeni ja Kirsti riensi seuraavaan esiintymiseen Turun kirjamessuille, jäin juttelemaan kolmenkin eri kirjastonhoitajan kanssa. Yksi heitsä aikoinaan naistemme toiminnassa aktiivisesti mukana ollut.
Muutama arvio ergonomian näkövinkkelista ja samalla sillä taustalla, että istuion aikanaan neljä vuotta rakennuslupia käsitelleessä rakennuslautakunnassa. Silloin myös oppi yhtä ja toista. Myös ammattiini liittyen tekemilläni lukuisilla työpaikkakäynneillä aukesivat silmät monille asioille.
- Erityisesti alakerran tulevaisuus hämmensi. Ensinnäkin tila on mielestäni liian matala kyseiseen utteen käyttöön. Toisekseen suuri avoportaikko antaa suoraan yläkertaan. Ei voi olla avointa tilaa, jos alkakerrssa hyörii nuorsio. Mihin jää hiljaisuus?
- Vaatii lasiseinän, pyöreän suuren porrashuoneen ( katso kuvaa yllä!) ja kaikkien rakenteitten huomattavaa muutostyötä, jos sen kerrosväli aiotaan tukkia.
Tulee siitäkin aimo kustannukset. Ja kukas ne sitten maksaa? Taas pois nuorison tai kulttuurin budjetista vai?
Ja vuokra nousee korjauksen myötä - sehän aiheutti kustannuksia!?

Entä nyt täynnä hyllyjä, kirjoja, videoita, tietokoneita ym. oleva lasten kirjasto alkerrassa. Minne kaikki tavara? Kirjastonhoitaja osoitti aikuisten osastolla lukusali- ja käsikirjasto-osastoa, joissa on normaalisti paljon kävijöitä päivittäin - osa käynyt uskollisesti kaikki kaksikymmentä vuotta kun kirjasto on ollut olemassa. Kirjastonhoitaja olikin sitämieltä, että ratkaisussa kärsivät niin aikuitsen osasto kuin lasten osasto. Ja nuorisolle kun tarvitaan tiloja, typistetään heille suunnattu osa kirjastoa pieneksi sykeröksi aikuisten osaston nurkkaan!!

Hulluja säästöjä!

Niistähän siinä on kyse. Ei mistään muusta.
Taas nähdään tässä se nykyinen hallintyokunnille annettu tavoite vähentää kaavamaisesti kaikissa hallintokunnissa 5 % toimitiloja!
- Olispa mukava tietää, olisivatko suunnittelijat ja virkamiehet valmiit vähentämään omista neliöistään - siis kodistaan tiloja. Vaikka pari lastenhuonetta pois kokonaan. Tai tontistaan samoin.
Tuskin, vaikkei aina viihtyvyys ja tarkoituksenmukaisuuskaan kärsisi.

Silkkaa asenteellisuuttako? Niin väittäisin.

Tässä näkyy mielestäni selvä asenteellisuus suurimman lähiön monikulttuurisen väestön palveluihin.
- Eivät tarvitse kirjastoa lapsilleen. Ja nuorisotilaksikin riittäköön tuo alakerran matala tila!
Se oli muuten asia, jonka myös nuoroistoimen ihmiset olivat tutustumiskäynnillään heti todennet.
Miten ilmanvaihto toimii jos väkeä kerrallaan on paljon paikalla, entä onko ylipäänsä asetusten mukainen kyseiseen käyttötarkoitukseen? Ehkä, ehkä ei. Kuka on sen tutkinut?

Moniko päättäjä on käynyt?

Käytännössä tuli taas paikalla kuitenkin todettua vuosien jälkeen omin silmin tämänkin kirjaston viihtyisyys niin aikuisten kuin lasten osastolla. Moniko nykyinen päättäjä on oikeasti nähnyt vaivaa ja ollut tutustumassa siihen, mistä ovat päättämässä. Kyllä pitäisi taas vaatia päättäjiltä katselmus paikalle!
Ja samalla vaihtaa suunitelmat uusiksi:
a) Kirjasto pysyköön kirjastona!
b) Varissuon alunperin nuorisotalokäyttöön rakennettu talo uudellen sille tarkoitettuun käyttöön, ja
c) Kansainvälisen koulun sijoitus muualle kaupungissa. Nytkin koululaiset matkustavat kaupungista aamulla Varissuolle kouluun, miksei muualle!!
Kirjasto kirjastona, nuorkkari uudelleen nuorkkariksi ja kansainvälinen koulu muualle kaupungin tiloihin, niitä on.

Mitä mieltä olet asiasta?



1 kommentti:

david santos kirjoitti...

Great!!!
Congratulations!!!