sunnuntai 3. elokuuta 2008

Pienoisparlamentti löytyi Martinmäessä!

Eilen lauantaina ollessani jakamassa täällä asuinalueellani Vastavoimaa, näin TVT-talojen pihalla olevalla kesäterassilla auringonpaahteelta suojassa istumassa kolme eläkeläisrouvaa. Itselläni oli jo kierroksen siinä vaiheessa tullut melkoinen hiki pintaan. Aurinko kun paahtoi täydeltä terältä, ja aikaisemmin päivällä olin mukana torikeikalla neljän tunnin ajan.

Nyt siis päätin mennä joukkoon istahtamaan ja huilaamaan.. 'Saako näin mustilla hanskoilla tulla' kysyin ja näytin pumpulihanskoja, joita käytän kun painomuste likaa kourani muuten mustiksi. Naiset nauroivat, että pääasia että on hienot hanskat, niin sopii seuraan.

No, siinäpä turisimme tovin aikaa. Olipa monia yhteisiä tuttuja noissa taloissa vuosien varrelta - suuri osa jo vanhuksia, osa jo vuosia sitten kuolleitakin. Totesimme, että Turku on pieni.
Mutta vaikka piha on viihtyisä ja kaikki tuntuu mukavalta, kertovat naiset paljon muutakin..
Taloyhtiössä ei asukastoiminta toimi kunnolla. Vanhat eivät jaksa ja nuoret ovat tiuhaan muuttavaa väkeä. 'Talonmieskään ei niin kovin tykkää siitä' - oli yksi kommentti.
Ongelmia tässäkin TVT-talojen yhtiössä on: Kun nostettiin vuokraa jonkin korjauksen vuoksi, nousi se asuntokohtaisesti, ei neliöiden mukaan. Siis pienessä asunnossa vanhus maksaa yhtä paljon kuin suuressa asunnossa asuva. Yksi ongelma on jo vuosia pyydetty ilmastoinnin korjaus. ' Katsotaan nyt...' on isännöitsija jahkaillut. Eikä mitään tapahdu.

Loppujen lopuksi totesimme koko tässä pikkuparlamentissa - joka kasvoikin siinä istuessamme, että järjestämme kerhohuoneeseen asukastilaisuuden, jonne tulee mukaan TVT-talojen hallituksessa asukkaiden edustajana istuva Matti Toukoniemi.
- Matille asukkaiden viestiä ongelmista talossa, tärkeää asiaa, ja toisinpäin mahdollista uutta tietoa.
Onhan nyt myös uhkana, että kun kaupunki on myynyt Lehtolaakson talot, on jonossa seuraavaksi nämä TVT-talojen myymiset. (Turun Vuokra-Talot)
Siinä vanhukset ihmettelivätkin, mihin joudutaan. ' Vanhainkoteja ei rakenneta, sairaalakunnossa ei olla - mennäänkö suoraan hautuumaalle?' - tokaisi taannoisesta ohitusleikkauksesta toipuva eläkeläinen.

Päätimme jatkaa näitä pienoisparlamentteja - kuten he ovat istumisensa nimenneet - yhdessä myöhemminkin.
He kuulemma tapaavat istua päivittäin pihalla, jos vain ilma sallii. Ja mikä parasta, kyse oli joukosta eläkeläisiä, jotka tiesivät tarkkaan mitä maailmassa ja Turussa tapahtuu, mikä arkea nyt uhkaa ja mitä on edessä mm. asiakasmaksujen korotuksen myötä...
Ja kun piha on lähikauppani vieressä, toimii ajatus poikkeamisesta pihaan hyvin!
Varmaan tapaan nämä eläkeläiset kesän aikana vielä useamminkin! Oikein luonnikasta ja aikaansa seuraavaa juttuseuraa!

Oletko sinä löytänyt näin mukavaa seuraa koskaan?

Ei kommentteja: