torstai 7. elokuuta 2008

6.8.2008

Päivään liittyi kolmenlaisia asioita.

1)
Tervetuloa, Lilja, ehdokkaaksi !


Menin Turun Työväen eläkeläisten keskiviikkotapaamiseen, ja yllätyin iloisesti.
Vappu oli paikalla. Tapasin siis heti ensi silmäyksellä yhden niistä eläkeläisrouvista, jotka istuivat viime viikolla Martinmäen pienoisparlamenttia, kaupungin vuokralaistalojen pihamaalla. Pirkolla, joka siellä oli ennestään tuttuni, oli kuntoutus, joten ei päässyt tulemaan. Kolmas ei vaan jaksa liikkua enää niin pitkälle.

Vappu istuikin sattumalta pöydässä, jossa olivat ennestään Sanelma ja Lilja, molemmat myös täältä Aurajokisuun seudulta, miltei näköetäisyydeltä joesta. Totesin, että siinäpä meitä Jokisuun ladyj, kaikki n. 200 m päässä jokirannasta - oli koko pöydällinen. Juttu meni tuota pikaa kaupungin asuntopolitiikkaan, sillä Lilja asuu Ruusukorttelissa, joka myös on kaupungin myyntilistalla! Siis vanhusten palvelutalo!

Paljon kiinnostavaa asiaa ja juttua virisi.
Kaiken lopputuloksena Lilja päätti lähteä Ruusukorttelin asukastoimikunnan aktiivina ja muutoinkin talossa hyvin tunnettuna asukkaana, monessa talon toimessa mukana olevana, ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Kuten takavuosianollut useinkin. Mutta tarttui taas härkää sarvista!
Tärkeä ja erinomainen ratkaisu, sillä myös Ruusukorttelin asukkaiden tulevaisuus on vaakalaudalla, ja asumiskustannukset ovat jo nykyisellään varsin korkeat - ilman tietysti mitään palveluja!
Asiantuntija saatiin ehdolle!

2)

Sittari-kahvit, Kirsi ja Liisa!

T-Talolta riensin kahvitreffeille entisen työtoverin kanssa. Ilmenipä vasta muutama viikko sitten labrassa käydessäni, että meillä on paljon yhteisiä tuttuja ja yhteistä menneisyyttä.
Sitä aloimme nyt siis kelata kahvin voimalla!.
Kirsi on poliittisesti tietoinen ihminen, jolla on mielipiteitä, taitoa ilmaista itsensä ja temperamenttiakin löytyy.
Vaan eipäs koskaan vielä työssä ollessani avannut suutaan, mutta nyt kun poikkean talossa kuntalaisena, alkoi kertoa. Paljonkin.
Ja kun vein työpaikalle lehtiä (Vastavoimaa) luettavaksi, on työpisteessä paljonkin puhuttu asiaa...
Nyt siis kaiken tuloksena istuimme CM:n kahviossa, tutun työpäivän päätteeksi (Kaupunginsairaalan nurkalla)
30 sentin kahvikupposella.

Tuota pikaa siellä koputti olkapäähäni joku - joka oli myös entinen työtoverini - näin entisiä potilaitani ja työterveysasiakkaitani nimitin, koska meillä oli yhteinen palkanmaksaja.
Liisakin kertoi olleensa jo pari vuotta pois työelämästä kuten minäkin.
Oli jo aikakin - ja muutenkin täysin ansaittu ratkaisu hänen kohdallaan! - kun asiasta kertoi.

Vaihdoimme osoitteet ja puhenlintiedot, ja päätettiin pitää yhteyttä. Liisaa kun kiinnostavat myös maailma ja politiikka. Oli aikanaan Rauhan kanssa samassa työpaikassa, ja Rauhan mukana meillä naisten palaverissakin jonkin kerran.
Erinomaisia tällaiset eläkepäivät!

3)
HIROSHIMA - TILAISUUS

- oli eilen illalla perinteisesti jokirannassa. On kulunut 63 vuotta hirvittävästä pommien pudottamisesta, ensin Hiroshimaan, ja Nagasakiin kolmen päivän kuluttua.

Amerikkalais-japanilainen tervehdys!
Eilen illalla sattui erinomaisesti tilaisuuden alkupuolella.
Huomasin, että noin metrin päässä minusta seisoi ja kuunteli musiikkia ilmiselvästi nuori japanilaisnainen.
Päätin kysyä asiaa, ja hän kertoikin olevansa Japanista. Suomea puhui muutamia sanoja, englantia vähän enemmän. Samalla hetkellä nousi viereiseltä penkiltä lähes ikäiseni nainen, joka kertoi tulevansa USA:sta.
Hän puhui suomea. Hän oivalsi heti ajatukseni, kun totesin, että nythän on paikalla sekä japanilainen että amerikkalainen. Hetken ajatuksia vaihdettuamme sovimme, että he ovat valmiit esittämään tilaisuudelle tervehdyksen. Ja näin myös tapahtui.

Tervehdyksen aloitti New Yorkista tullut nainen, joka kertoi suomea hauskasti artikuloiden, että
"olemme tällaisia hieman ujoja ja arkoja naisia, mutta haluamme kertoa tervehdyksemme tälle tilaisuudelle."
Ja hän itse osaltaan kertoi ihailevansa, että täällä vuodesta toiseen on jokirannassa on tilaisuus, jossa tuodaan rauhan asia esille. Se on tänään erittäin tärkeä asia.

Nuori
japanilaisnainen puhui englanniksi.
Hän esitteli itsensä ja kertoi olevansa hyvin kiitollinen siitä, että täällä muistetaan Hiroshiman ja Nagasakin kohtalo. Hän kannusti muistamaan niitä jatkossakin, ja puhumaan sen puolesta, ettei ydinaseita enää koskaan käytetä. Hän kiitti tilaisuuden järjestäjiä ja piti erinomaisena asiana voida osallistua tähän tilaisuuteen.

Amerikkalaisnaisen kanssa haimme tilaisuuden jälkeen kahvipaikkaa, mutta sellaista ei enää puoli kymmeneltä löytynyt. Päädyimme lasilliseen vettä, istuimme torinkulmabaarissa tovin ja vaihdoimme ajatuksia. Hän on juuriltaan suomalainen, vanhempien juuret ovat saaristosta. Hän kertoi isän puhuneen Oili Suomesta, ja muistaa, miten Lempi Nederström Turusta vieraili heillä. Lempi oli edesmenneen kansanedustaja Judit Lundenin sisar.
Esittelin rannassa Laineen Enskalle naisen, mutta Enska ei muistanut naisen omaisia. Kuitenkin selvästi yhteisiä polkuja ovat hänen esivanhempansa täällä Turun seudulla meidän järjestöväkemme kanssa kulkeneet, ja isä oli toiminut siellä NY:ssa myös paikallisessa puolueessa.

Huomionarvoista on, että tämä nainen NY:sta oli jo kolmatta kertaa peräkkäin tässä Turun Hiroshima - tilaisuudessamme!
Hän on käynyt joka kesä tähän aikaan vanhempiensa kotiseudulla, ja suomen kieli sen kun kohenee. Nyt on takana jo kolmas viikko, sunnuntaina alkaa kotimatka. Torstaina on vielä matka Hesaan serkun luo, - näin se toimii. Vanhempien Suomen asunto Turun Multavierussa - kivenheitto torilta - on edelleen tallella, vaikka isä onkin syntynyt USA:ssa kuten hänkin! Mutta eläkepäiviä on eletty myös Suomessa!

' Kahvitaukomme' lopuksi vaihdoimme e-mail-osoitteet ja sovimme, että pidämme toisiamme ajan tasalla ja kirjoittelemme. Puhuimme jo alkuun USA:n presidenttivaalista ja paljosta muusta, mutta aiheisiin palaan myöhemmin.

Näin laajeni Hiroshima-ilta, ja kaiken kukkuraksi sain tutustua todella mielenkiintoiseen ihmiseen, opettajaan taideteollisessa koulussa, erikoisalanaan kudonta, jolla alalla toimii assistenttina.
Hyvää kotimatkaa Kaaren! Ja kuten sovittiin, ensi elokuussa tavataan taas Hiroshima-tilaisuudessa! Traditio!

**************************

Erityisesti kiitokset ja kunniamaininta taas Ollille ja Sirpalle upeista musiikkiesityksistä, lauluista, joissa on viesti ja ajateltavaa!

Ei kommentteja: