lauantai 23. elokuuta 2008

Gallup, sen kysymyksenasettelu ja tilaaja...

...on pantava merkille, kun tänään uutisoidaan viime vuonna (!!) tehty Kunnallisalan Kehittämissäätiön tilaama Gallup koskien julkisia palveluja.
Sen tulos uutisoidaan näin: " Kyselytutkimuksen mukaan enää viidesosa kannattaa vanhantyyppistä hallintoa, jossa valtio tuottaa palvelut..." Leimattiinpa valmiiksi jo kysymyksessä?!

1.
Ensimmäinen merkille pantava asia on, että nyt julkistetaan viime vuonna tehty tutkimus! Se on siis silloin tehty tilauksena, jolla suunnataan mielipiteenmuokkausta tämän vaalisyksyn lähestyessä!
Miksei tuloksia julkistettu jo viime vuonna?
Siis selvää tarkoitushakuisuutta. Silloin ei vielä puhuttu lainkaan niin runsaasti esim. lääkäreiden veronkierrosta pääomatuloina, kuin nyt puhutaan - se kaikki on kunnan verotuloista pois! Nyt ihmiset ymmärtävät ja tietävät tuosta jo enemmän ja mielipiteet tuomitsevat moisen veronkierron!.
2.
Gallupin tilaaja on Kunnallisalan kehittämissäätiö... Ei siis mikään ihme, että tulosta on haettu sen tarpeiden mukaan. Kehittämistä pyritään tekemään yksityistämiselle, ostopalveluille, ulkoistamiselle ja yhtiöittämiselle suotuisaksi. Tarkoituskaan ei ole kehittää parantamalla julkisen sektorin palveluja, vaan privatisoida ne mahdollisimman pitkälle.
3.
Gallupissa puhutaan valtion tuottamista palveluista. Kyllä kunta-alalla pääosa palveluista on tuotettu kunnan omasta toimesta - ei valtion palveluja. Uutisoinnissakin puhuttiin vanhanaikaisista, valtion kankeista toiminnoista - siis valmiiksi asetettu jo adjektiivi valtionkin tuottamille palveluille.

Ja mitä niitä entisiä valtion tuottamia palveluja yleensä on enää jäljellä?
VR on liikelaitostettu, Posti on liikelaitos Itella, energia-alalla on liikelaitokset ja Fortumin miljoonalahjat johtajille! Entinen TVH on liikelaitostettu. Nyt puhutaan Destiasta! - teiden huolto ulkoistettu kilpailutuksella ja huonoa jälkeä on tullut. Se on nähty esim. talvikeleillä. Kun tarjous on hinnoitettu halvaksi, toiminta ei pelaa ja teiden ajokunto huono!

Puhuttaessa kunta-alalla tuotettavista omista palveluista, halutaan ne mustamaalata valmiiksi.
Siitä merkkinä jo takavuosien jutut arvauslääkäreistä ja kaupungin katutyömiesten lapioon nojailusta.
Panettelua selvästi tarkoitushakuisessa mielessä - ja nyt kansa muka haluaa vain yksityistä.
Ja siihen solvaukseen ja panetteluun meni moni kansalainen mukaan ajattelematta sen pidempään asiaa!

Mutta...
kun kysytään tavallisilta ihmisiltä, mitä mieltä ovat mm. vanhustenhuollon, terveydenhoidon, päivähoidon jne tuottamisesta, pidetään niitä edelleen kunnan tehtävistä ehdottoman tärkeinä.
Ja miksi?
Kyllä kaikki tietävät jo sen, että yksityinen on paljon kalliimpaa - niin suoraan käyttäjälle kuin kunnan ostamana palvelunakin!
Yksityisen tehtävänä on ensisijaisesti tuottaa aina voittoa omistajilleen.
Nyt ihmiset ymmärtävät myös jo sen, että kun kunnan terveysasemia alkaa hoitaa yksityinen lääkäribisnes, menevät niistä bisneksellä kootut voitot pois kunnan verotuloista! Ja kustannukset lähes kaksinkertaiset - siitä on monia esimerkkejä! Edellytykset samalla hoitaa jatkossa kunnan terveydenhuollon ja vanhustenhoidon sektoreita heikkenevät entisestään, kun verotulot valuvat sivu suun.

Mitä opimme uutisoidusta mielipidetiedustelusta!
On katsottava, mitä se on syönyt, mitä se ulostaa ja tulostaa.
Miten on saatu tilaajan haluama lopputulos!?
Kysymys ei ole nytkään mistään objektiivisesta mielipiteestä vaan rakennetusta mielikuvasta, jossa kaikki julkinen on kankeaa, huonoa ja kallista - mukamas!
Parannettavaa on - onhan myös virkamiehiä, jotka tietoisesti toimivat niin, että kuva kunnan palveluista tulee kielteiseksi.
Mutta ei privatisoimalla asiaa korjata, vaan omaa toimintaa korjaamalla.
Uskoitko Sinä siihen, että 80 % kansalaisista kannattaisi yksityistämistä?!




Ei kommentteja: