perjantai 25. tammikuuta 2008

Painettu USA:ssa 1928

- lukijalle osa on päivätty tarkkaan näin :
Worcester, Mass., tammik. 30. p:nä 1928 A. H.

Elikkä kuka on tuo A.H., amerikansuomalaisen työväenliikkeen toveri, joka kirjoitti sanat "lukijalle" sellaiseen kirjaan, joka on painettu "Työmies Society Print, Superior, Wis., 1928.
Siinä tärkeimmät seikat, mistä on tieto tullut maahamme, tieto, josta jo eilen Punakaartikirjassa kirjoittaessani kerroin.

Eli muutaman päivän kuluttua on tasan 80 vuotta siitä, kun tuo minulle tuntematon A.H. kirjoitti kirjan alkusanat lukijalle.

Siinä hän toteaa, miten " .... valkoinen terrori on myös estänyt totuuden tulemasta julki. Työväenluokan ääni on tukahdutettu, mutta sitä äänekkäämmin on porvaristo ylistänyt 'suurta voittoaan'. Valkoiset ovat julkaisseet lukamattomia teoksia , joissa annetaan mitä yksipuolisin kuva v. 1918 tapahtumien kulusta, syistä ja seurauksista. Hävyttömällä sanatulvallaan he yrittävät peittää omaa rikostaan..."

Näin on myös todettu vasta nyt - kymmeniä vuosia jälkeenpäin - tutkijoiden suulla, kun valtaosa aikalaisista on jo manan majoilla.

'LUOKKASOTA'
Myös vuoden 1918 sodasta käytetyt nimet kertovat jotain käyttäjistään. Mutta nyt jopa professoritaso on todennut, että kun vuoden 1918 taustoja ja tilannetta tutkitaan, on vääjämättäkin totta se, että kysymys oli todella luokkasodasta. Siinä vastakkain olivat taisteluissa omistava luokka ja omistamaton köyhä luokka, siis kahden vastakkaisen luokan taistelusta oli kyse. Sosiaalihistoriallinen fakta, sanoo professori Siltala.

Siis taas yksi tunnustus sille sanalle, jota kommunistien taholta on johdonmukaisesti käytetty.
- Luokkasota, jonka ihanteena oli myös työväen vallakumous.

FORRSSAN KOKOUS 1903 JA 1918
Voit tietysti pitää historian yksinkertaistamisena seuraavaa, mutta en voi olla kertomatta ajatuksestani.
Kun usein väitetään, että punaisiten joukoissa oli monia sellaisia, jotka eivät ymmärtäneet edes miksi olivat mukana, ja miksi taisteltiin, ehkä muustakin kuoin leivästä, palautan mieleen vanhan työväenpuolueen Forssan kokouksen.
Sen kerrassaan upeassa ohjelmassa, jossa mm. puhutaan maksuttomastaa terveydenhuollosta, oppivelvollisuudesta ja monestamuusta vasta aikanamme - kamppailujen tuloksina - toteutuneista tavoitteista, on kaukonäköisenä asiakirjana kirjattuna selväksi tavoitteeksi työväenpuolueelle myös sosialismi.
Ei voi väittää, etteikö asia olisi ollut tunnettu, joskaan kaikki eivät luonnollisesti olleet lukeneet mitään ohjelmia. Mutta tietäen, miten runsaasti työväenliikkeen toiminta kasvoi juuri 1915 - 1917 välisenä aikan, ja miten paljon työväki ja maaseudun köyhälistö istui työväentaloilla ja tupailloissa, olivat varmasti myös luokkataistelun kysymykset puntarissa. Mitä tehdä, kun nälänhätä uhkaa, entä mistä maata viljelykseen, entä työtä?

Olen muuten sitä mieltä - viime viikkoina erityisesti taas enemmän menneiden sukupolvien kirjoituksia luettuani - että tuon ajan tavalliset kansan ihmiset ymmärsivät ja tiesivät asioista huomattavsti paljon enemmän kuin tänään osaamme uskoakaan.

Siitä olen tavallisen vakuuttunut.
Se on tietysti oma subjektiivinen käsitykseni, mutta perustuu moniin sellaisiin aikalaiskirjoituksiin, joita ovat tehneet aivan tavalliset ihmiset, eivät pelkästään sen ajan toimittajat tai muut kynämiehet. Ja ne kirjoitukset kertovat ja puhuvat paljon. Suosittelen tutustumaan!

Sanoisin, että kyllä kansa tiesi mitä se vuonna 1918 teki!

Nyt olisi vihdoin myös paljastettava kaikki ne tuhannet valkoiset, jotka teurastivat näitä kansan tavallisia ihmisiä, - sitä köyhälistöä ja omistamatonta luokkaa - sen ihmisisä täydessä vihansa vimmassa.
Mitä mieltä olet siitä?

Ei kommentteja: