keskiviikko 23. tammikuuta 2008

Paras-hankkeista kritiikki kasvaa....mutta...

...vasta nyt, kun lainsäädäntö jo muutettiin....
Koko Paras-hankkeeseen johdonmukaista ja perusteltua kritiikkiä esitti aivan alusta asti vain SKP.
Tästä kertoo mm. jo toista vuotta ennen Kuntapuitelain vahvistamista eduskunnassa SKP:n toimittama ja julkaisema kirja, se liilan värinen KUNTAPAMFLETTI.
Siinä on monen tahon asiantuntijaa, joilla on painavaa tekstiä koko Paras-hankkeen syövereistä, mihin se johtaa.

Kommunistit näkivät jo alussa, että kyse on hankkeesta, jossa hyötyjänä ei ole tavallinen kuntalainen.
Kyse on siitä, miten suuremmissa yksiköissä, siis suuremmissa kunnissa esim. toimien yksityistämistä voidaan tehdä entistä kannattavammin.

Kaikki se liitty mm. EU-säädöksiin, jossa 20 000 ihmisen väestöpohja elää paljon pienemmällä asuinalueella tiiviisti asutussa EU:ssa kuin täällä harvaan asutussa maassamme.

Nyt kuuluukin jo Kaakkois-Suomesta luottamusmiesten taholta voimakasta kritiikkiä Paras-hankkeesta, samoin Pohjois-Karjalan monien kuntien taholta sama kritiikki. Myös Pohjanmaalla sekä kuntalaiset kritisoivat että valtuuteut käyvät jo tukkanuottasilla monista järjestelyistä uudessa kunnassa.
Eivät myöskään Turun seudulla pienet kunnat ole kovin innoissan olleet - poikkeuksena lähinnä Salon seutu. Mutta mitä asukkaat siellä voittavat - jää nähtäväksi!

Rahaa palaa ...
Pari päviää sitten kerrottiin, että suurimmat puolueet kaksinkertaistavat vaalirahansa. Ne ovat satsaamassa ennennäkemättömästi kunnallisvaaleihin!
Ei liene epäselvää, ketkä jatkossa näillä perusteilla hallitsevat helposti kunntia tulevaisuudessa: syrjäkylät, pienet kunnat kuntaliitoksessa, pienet puolueet - siis kaikkiaan tavallinen ihminen ja veronmaksaja jää aina suurten suunnitelmissa häviölle.

Demokratia on häviäjän osassa, samoin perustuslain henki ja osin kirjainkin, jossa määritellään valtion velvoitteet kansalaisten hyvinvoinnin osalta. Täytyy ihmetellä, miten äänestysvilkkauden tulee käymään, kun ehdokkaat jäävät vieraammiksi, eikä pienten puolueiden resurssit riitäkään joka nurkalle. Siitä taas suuret puolueet aikovat selvitä rahalla - näin suunnittelevat ja ovat jo päättäneet!

EU-luokan priimus taas?
Mutta eihän tässä kyse olekaan demokratiasta. Ei tavallisesta ihmisestä eikä heidän tarvitsemistaan palveluista. Kyse on olla taas eu-luokalla tottelevainen ja paras - siis järjestämässä tilaa yksityistämiselle, aikaansaada "sästöjä" valtion ja kuntien kukkarossa kaatamalla yhä enemmän asioita ihmisen omalle vastuulle.

Oletko sinä tyytyväinen oman kuntasi palveluihin tai liitoshankkeisiin ??
Mitä sillä rintamalla kuuluu - tiedätkö mitä lähellä tapahtuu?
Ota ja kerro!

Ei kommentteja: