torstai 24. tammikuuta 2008

Tänään kävi Lauri...

...Kulmakuntalehdestä iltapäivällä näyttelyssä.
Lauri kertoi, miten toimitukseen on tullut useita soittoja palautteena siitä, että Punaisten hautamuistomerkistä Turun hautausmalla viime viikon lehdessä ollut juttu on saanut paljon kiitossoittoja ja hyvää palautetta.

Kysymyshän oli siitä erinomaisesta rohkeiden ihmisten teosta: miten tekivät, kuljettivat ja pystyttivät keväällä 1921 kyseisen muisomerkin.
- Siis tavallisia ihmisiä kiinnostaa oikeat asiat, ei vain kaikenlainen markkinahumusta kertominen, hömppähömppä tai mainokset. Ilmeisesti ihmiset kaipaavat myös rehellistä työväenliikeen historiaa sellaisena kuin se maassamme on ollut, koettu ja tehty. Ei mitään valkoista valhetta, joka vuosikymmenet peitti tosiasioita.

Laurin tekemä juttu olikin hyvin tehty: Nyt tänään hän teki näyttelystä jutun, joka tulee ensi viikon lehteen!
Ainakin omalta osaltamme olemme tehneet voitavamme työväenliikeen taisteluperinteen kertomiseksi, ihmisten mielenkiinnon lisäämiseksi ja jopa aktivoimiseksi, kuten monien kohdalla on käynyt. Erinomaista, sillä se on asiaa, josta saa ylpeydellä kertoa.

Entistä vakuuttuneemmaksi tulin, kun tänään oli Jouko tuonut näyttelyyn vuonna 1928 USA:ssa painetun kirjan "Punakaarti". Sen on kustantanut amerikansuomalainen työväenliike, joka halusi 10 vuoden kuluttua osoittaa kunniaa punaisille - heille, jotka antoivat henkensä, vaikka jopa jotkut selvisivät hengissä. Heidän kirjotuuksistaan pääosin tuo kirja on tehty. Mukana mysö ajan dokumenttia, tilastoja, nimiluetteloita, valokuvia, paljon uskomatonbta dokumettia!

Tuon kirjan otin 'yölainaan' näyttelyn pöydältä, ja voin näin lukea uskomattomia asioita, joista ihmiset tuossa kirjassa kertovat.
Siis kyse on punakaartilaisten omista kirjoituksista, kertomuksista, kirjeistä vankileiriltä...kaikkea mahdollista yli 500 sivun verran.
Myös niitä kaivattuja nimiä valkoisista teloittajista, joita niin vieläkin halutaan suojella!

Että Ameriikasta asti tuli nyt tämmöstä todella uskomatonta tietoa;
ja miten aina suhtaudunkin hyvin epäillen kaikkeen mitä tulee usa:sta. Nyt kävi päinvastoin!

Lopettelen nyt tähän, ja lisään joitain mieteleauseita, "ajatuksia ajasta ja arjesta". Sitten sukeudun tuon Punakaarti-kirjan uumeniin!


Ei kommentteja: