tiistai 15. tammikuuta 2008

Lääkäriliitto, yllätit! Mutta häpeä hallitus: vanhukset vain enemmän heitteille!

Oli mukava todeta lääkäriliiton kanta H y s s ä l ä n esitykseen sairaaloiden ja terveysasemien iltakäytöstä. Hyssälän mukaanhan ne pitäisi luovottaa privaattipuolen käyttöön! Heikki P ä l v e (Lääkäriliitto) tyrmäsi Hyssälän ajatuksen aamutv:ssä !
Siihen Lääkäriliiton kanta on terve tällä kerralla: mistä tulee avustava henkilökunta, miten määritellään vuokra kulloisistakin tiloista jne...ihan
kuten itsekin pari päivää sitten jo kirjoitin!
- Minun pitäisi varmaan tarkistaa kantani kun näin kävi? Yleensähän Lääkäriliiton kannat edustavat lääkäribisneksen maailmaa, joka ei ole minun näkökantani - mutta nyt sieltä tuli parempi näkökulma.
Ja siksi en ymmärräkään tehneeni Hyssälän ehdotuksesta virhearviota.
Kyllä Hyssälä / hallitus tähtäävät yksinomaan p r i v a a t t i p u o l e n asemien vahvistamiseen. Aivan kuten muutkin hallituksen toimenpiteet niin hallitusohjelmassa kuin käytännön toimissa - aivan verotuspolitiikkaa myöden.
- Nythän lääkäri olleessan osakkaana privaattivastaanoton firmassa voi pääomatuloina nostaa v e r o t t o m a n a vuodessa jopa 90 000 € - kuten siis muutkin pääomatulojen nostajat. - Ja palkan voikin jättää pieneksi, niin voi kiertää veroja laillisesti!! Sen ovat oikeusoppineet antaneet lausuntonaan!

Lisää ryhtiä, Lääkäriliitto!
Tuo viimemainittu ( eli verotus) asiahan ratkaisee monien kohdalta pitkälti sen, mihin lääkärit valmistuttuaan sijoittuvat / hakeutuvat - ja usein jo ennen valmsitumistaan!

Nyt odotankin Lääkäriliitolta kantaa siihen asiaan, etteivät vastavalmistuneet, kokemattomat lääkärit voi lähteä pyörittämään privaattivastaanottoa tai tekemään sellaisten erikoisalojen töitä, joihin tarvittaisiin ainakin rinnnalle kokenut konsultoiva kolleega (jota ei suinkaan aina ole)

Liian usein nuoret sijaiset ja keikkafirmojen lääkärit toimivat vailla konsultaatiomahdollisuuksia tai se tapahtuu lähes yhteä kokemattomalla sijaisella. Sellaisissa tilanteissa lääkärin etiikka rahan kokoamisessa menee ammttietiikan edelle - sillä kukaan ei voi välttää, etteikö lääkärin palkallakin eläisi - vaikkei se olisikaan heti alkuun sitä parhaiten ansaitsevan lääkärin tasoa. Ei nuoret ammattilaiset muissakaan töissä heti sansaitse samaa kuin työkokemuksen omaavat.
S i i s valmistuvalle lääkärille selvä v e l v o i t e toimia ensin julkisella sektorilla sairaaloissa ja terveyskeskuksissa yhdessä kokeneiden kanssa. Ainakin viiden vuoden pesti tällä tavoin. Näin myös julkisen puolen lääkäripulaan saataisiin korjausta!

Jos joku sanoo tätä pakkotyölaiksi, niin sellaisenhan halliltus oli jo syksyllä valmis Tehyn asiassa. Eikö korkeammin koulutettua ( siis yhteiskunnalle vielä kalliimpaa ihmistä) voida myös samoin perustein määrätä töihin julkiselle sektorille jossa pulaa lääkäreistä: siis ensimmäinen arvo potilastyö ja ammatissa kehittyminen, sitten vasta toisssijaisena arvona se rahan kasaaminen!
- Saksassa muuten ensimmäisen vuoden lääkäri joutuu tekemään i l ma n korvausta (=palkkaa) työtä eli sairaalapalvelua vuoden ajan, vasta sitten alkaa saada palkkaa...siis totta!
Näin ainakin on kertonut Bochumin kaupungista muutama vuosi sitten lääkäriksi valmistunut sukulaistyttö! ( siis saksalainen, ei suomalainen opiskelija). - Ja ihmetteli, että meillä kandit voi olla jo tekemässä keikkaa!

Palvelutalot lypsävät!
Kun puhutaan veteraanien osalta iltahuudosta, voi tähän rinnalle liittää vanhuksiin kohdistuvan i l t a l y p s y n!
Se koskee hinnoittelua, jota palvelutaloissa käytetään ns. vuokran lisäksi. On vaikka mitä erillistä maksua, mm. palveluperusmaksua, ruoan sisäänkantomaksua, rannekemaksua, siivous- tai kylvetysmaksua ...maksu maksun perään. Pari viikkoa sitten tuttu tuosta läheisestä palvelutalosta kertoi, miten vuokra hänellä on alle 50 neliön asunnoista 530 euroa, mutta kuukaudessa kaikkine lisämaksuineen palveluista, joita ei vielä hyväkuntoisena edes tarvitse mutta jotka maksuina ovat pakollisia, tekee kuukaudessa asuminen yhteensä yli 800 euroa!
Eipä ihme, että aamuohjelamssa haastateltu palvelutalon johtaja myöntää, ettei pelkkää kansaneläkettä saava palvelutalossa pärjääkään! Eikä siltikään, vaikka olisi vähän työeläkettäkin!

Yleisimminhän palvelutalot ovat joidenkin säätiöiden tai yhdistysten tai suoraan yksityisten omistamia liikelaitoksia, joiden toimintaidea on t u o t t a a v o i t t o a .
Mutta liian usein myös kuntien palvelutaloissahinnoittelu menee samaan.
- Tai lopetetaan kokonaan hyvin toiminut vanhainkoti, koska siellä kuukausimaksuun kuuluu kaikki palvelu! Konsultti suosittelee ja kunnanisät päättävät, että rakennetaan tilalle palvelutalo, joka mahdollistaa tuon lypsämisen! Näin tapahtui muutama vuosi sitten Tarvasjoen-Kyrön-ym. kuntien kuntainliiton omistaman yhteisen vanhainkodin. Siitä oli muutama hyvä Tiina M e r i k a n n o n toimittama tv-juttukin Ajankohtaisessa kakkosessa. Seli T o i v o n e n oli talon johtaja, joka kieltäytyi jatkamasta uudessa talossa. Se ei sopinut hänen eitiikkaansa, kun tiesi, mistä oli kyse. Hän otti ja lähti muualle.
Mutta vanhukset jäivät kunnissa tuuliajolle: toisilla ei kunto riittänyt palvelutaloon, toisilla ei talous eli pieni eläke. Siksi osa meni takaisin pieneen mökkiinsä ihmettelemään miten selviytyä, osa joutui terveyskeskuksen vuodeosastolle - joka ei ainakaan ole halvempi kuin vanhainkoti! Mutta jos ihminen tarvitsee 24 tuntia vuorokaudessa hoitoa, hoivaa tai valvontaa, eivät silloin koti eikä palvelutalokaan riitä. Palvelutalossa elät aivan omalla kontollasi - ellet osta lisää palveluja - jos rahat riittää tai ymmärrät pyytää!

92 % kotiin 2010 mennessä!
V o i m a l a - ohjelmassa oli eilen illalla mukana vuoden alussa aloittanut vanhusasiamies. ( (vaikka nuori nainen olikin!)
Kuulosti hurjalta, kun hän totesi, että suunnitelma nykyään on sellainen, että yli 90 % vanhuksista hoidetaan kotona!
Siis k u k a h o i t a a ?
Yksi vie ruoan, toinen vie lääkkeet, kolmas tarkistaa aamulla että on herännyt / elossa, yksi panee illalla nukkumaan - ellei sitten ole koko päivän vuoteessaan hoidettava! Mutta kotona on ja useimmiten yksin. Ohjelmassa nousi esiin, miten on palattava siihen vanhaan, että vanhukset hoidetaan omaisten taholta. Hyvä niin, kenellä niitä omaisia on ja vielä tarpeeksi lähellä! Mutta näin ei ole kaikilla. Tai kotona on toinen kahdeksankymppinen puoliso, joka hoitaa toista vielä huonompaa.

Ei siinä auta vaikka miten toista rakastaa, jos ei pärjää. Kun nykyään työelämässä otetaan ihmnisestä jo kaikki mahdollinen irti, on monella paukut loppu kun pääsee kotiin. Toki tunnen joitain ihmisiä, jotka ovat ottaneet esim. vuorotteluvapaata päästäkseen hoitamaan yksin jäänyttä isää tai äitiään. Mutta se on kuitenkin ani harvoin mahdollista! Kenellä perhetilanne, talous tai muut asiat sen kestää! Ei ainakaan pätkätyöläisellä!
Lopputulos on, että v a l t i o o n p e s e m ä s s ä k ä t e n s ä - ja kuntien 'rahat ei riitä'.
Siis jääkööt oman onnensa nojaan, kun ei apua tule!
Ja / tai kun rahat / eläke ei riitä!
Siinä meillä vastuunsa tunteva hallitus!
Ja jo menneidenkin vuosien hallitusten vanhuspolitiikka, joka vain pahenee päivä päivältä!
Miten sinä koet nämä asiat¨?

Ei kommentteja: