sunnuntai 6. helmikuuta 2011

MIKÄ ON VASTAUS jälkeen jääneelle TOIMEENTULOTUELLE?

Alkamatta enempää selitellä on luettavanasi alla sitaattina osa SKP:n perusturvaohjelmasta.

Mutta lukijan on hyvä tietää, että jo siinä vaiheessa, jossa tavoite oli vielä 800 € ja köyhyysraja nykyistä alempi, olimme Demokraattinen naisverkoston edustajina luovuttamassa eduskunnnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tuhansien nimien adressin ja konkreettisen aloitteen perusturvan korjaamiseksi. Samaan aikaan oli kuuluva ja näyttävä mielenosoitus portailla: Kattilat ja kannet kolisivat kunnolla, ja lopuksi kattilat jäettiin niiden sisällä olleineen viesteineen portaille ihmisille luettavaksi.

Vastaanottajina olivat valiokunnasta vpj Sirpa Asko-Seljavaara (kok) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).
Vaan sittemmin perustettu Sata-komiteakaan ei esittänyt asian korjaamiseksi mitään oleellista, joten ei ihme että poljetaan menneessä.


Ehdotus 900 euron perusturvasta


Suomen kommunistinen puolue (SKP) esittää, että sosiaaliturvan uudistamisen lähtökohdaksi otetaan vähintään 900 euron perusturvan takaaminen kuukaudessa verottomana jokaiselle, jolla ei ole mahdollisuutta muuhun tuloon työttömyyden, opiskelun, pätkätöiden, vanhuuden tai muun vastaavan syyn vuoksi. Olemme kehitelleet tätä jo aiemmin esittämäämme aloitetta eteenpäin muun muassa tapaamisissa perusturvan tarvitsijoiden ja tutkijoiden kanssa sekä sosiaalifoorumeissa, Demokraattisen naisverkoston ja muissa tilaisuuksissa tulleiden kommenttien pohjalta.


Toimeentulon perusturvan olennainen parantaminen on välttämätöntä köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi. Perusturvan parantaminen on kansalaisten suuren enemmistön kannalta tärkeää, koska useimmat ihmiset tarvitsevat toimeentuloturvaa ainakin jossain elämänsä vaiheissa. Sitä tarvitsevat työttömät, pätkätöissä sinnittelevät, työelämän oravanpyörässä uupuvat, opiskelijat, monet lapsiperheet, suurin osa eläkeläisistä ja monet muut.


Perusturvan parantaminen on tehokasta talouden elvyttämistä, koska vähävaraisten ostovoiman lisääminen vaikuttaa suoraan kotimaiseen kulutukseen ja työllisyyteen. Toisaalta taas, jos syrjäytymisen lisääntymistä ei estetä, siitä maksuun tulevat laskut kasvavat entisestään.


Eduskuntapuolueet ovat luvanneet toimia köyhyyden, huono-osaisuuden kasautumisen ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tulokset on jokainen voinut nähdä. Köyhät ovat köyhtyneet ja rikkaat rikastuneet. Suurituloisimmat tienaavat vuodessa miljoonia euroja samaan aikaan kun sadat tuhannet saavat niin vähän, että se ei kerta kaikkiaan riitä toimeentuloon. Työttömyysturvan vastikkeellisuutta lisäämällä alistetaan nuoria ja pitkäaikaistyöttömiä lähes ilmaiseksi työvoimaksi.


Perusturvauudistuksen toteuttaminen ei ole kiinni rahasta vaan poliittisesta tahdosta. SKP haluaa tällä aloitteella haastaa muut puolueet esittämään omat mallinsa toimeentuloturvan parantamiseksi. Samalla toivomme tämän aloitteen edistävän laajaa kansalaiskeskustelua ja toimintaa, jota tarvitaan päättäjien painostamiseksi niin, että puhe köyhyyden torjumisesta ei jää vain sanoiksi.

Ei kommentteja: