sunnuntai 13. helmikuuta 2011

NOKIA JA STX - minne karkaa suomalainen työ ja tietotaito!!

Uutinen Nokiasta järisytti, vaikka jotain oli odotettavissa. Ei tullut hyviä uutisia STX:ltäkään.

Sivusta seuranneena olen ymmärtänyt kuitenkin, miten Nokian rooli on globaalisti muuttunut. Monista syistä -  vaan mitä ei ole aikoihin puhuttu?

Paitsi että koko Nokiassa ovat työsuhteet olleet todellista markkinatavaraa, on väkimäärä kaiken aikaa ollut ainakin Suomessa laskeva. Eri yksiköt maassamme ovat erikoistuneet ymmärtääkseni erilaiseen osaamiseen ja tuotantoon, joka on vuosien kehityksen tulos. Mutta samalla ylämäen kanssa on menty toisaalla alamäkeä.

Suomalaiset ovat vuosien kuluessa kuitenkin unohtaneet sen, ettei Nokia ole enää aikoihin ollut suomalainen yritys. Ei vaikka pääkonttori on ollut Espoossa. Ei vaikka saanut on luotu Salossa. Ei vaikka nimi ja koko historia juurtaa samannimiselle paikkakunnalle Nokialle. 

Osakkeenomistajista valtaosa on ollut kansaninvälisiä pääomasijoittajia ja muita ulkomaalaisia tahoja. Jossain vaiheessa ymmärsin vain n 10 % olleen suomalaisomistuksessa. Että se siitä suomalaisuudesta!

Varsin ruman näytelmän työsuhdepolitiikassa Nokia teki muutama vuosi sitten Bochumin tehtaalla Saksassa. Nokia luuli selviävänsä työntekijöiden irtisanomisesta helpolla.

Vaan kuinka kävikään? Työntekijät nousivat taistelemaan oikeuksistaan paikallisen työsopimuksen ja lainsäädännön perusteella, ja jatkoivat sitä oikeussaleihin asti. Irtisanomissuoja oli työntekijöiden turva, ja siitä joutui pitkän kamppailun hävinneenä Nokia maksamaan pitkät pennit.

Irtisanomisraha oli jonkinlainen pelastus työntekijöille. Mutta tehtaan tuotanto siirrettin Romaniaan, jossa palkat ovat pienet eikä varmaan irtisanomissuojaa ole kuten Saksassa. Ei sitä ole Suomesskaan. Eli tuotanto haetaan aina halvemmalle kustannustasolle, jotta sijoittajien voitot kasvavat.

Entä nyt? 
Salon, Oulun, pääkaupunkiseudun tulevaisuus ei näytä hyvältä. Maahan taas lisää tuhansia työttömiä. Kunnissa verotulot romahtavat. Moniko joutuu muuttamaan muualle? Mistä ja minkälaista uutta työtä. Siinä on Pekkariselle ja Sinnemäelle leipä leivottavana, eikä ihan helpolla selviäkään. Kuntatasolla on erityistuki tärkeää, mutta entä yritystuet? Eivät johda kuin voittojen varmistamiseen.

Toinenkin takaisku Turun seudulle
Samaan aikaan on pienemmälle huomiolle jäänyt Turun seudulle iso uutinen: STX häivisi loppusuoralla kilpailun uuden loistoristeilijan rakentamisesta. Sen voitti Meyerin telakka Saksasta.

Kvartaalitaloutta seuraten pääomat kulkevat sinne missä raha poikii parhaiten, ja siinä ei työntekijöiden rooli paina mitään. Vaikka johtajia tulisi mistä maasta tahansa - samoin  omistajat, on voittojen maksimointi ainoa tavoite - ei suinkaan puhelimne tai verkon rakentaminen. Ne ovat vain keinoja pääomien kasvattamiseen omistajien taskuun.

Mutta työläiset ovat aina häviäjiä, olivatpa sitten kummassa yrityksessä tahansa - voittaneessa tai hävinneessä. Palkan verran nippa nappa saavat, mutta ei työn tuottavuuden mukaan - vaan alipalkalla, aliurakoitsijoiden riistämänä, ja samalla työläiset toisiaan vastaan asetettuina.

Turun telakan voitot menevät muualle maailmaan, Koreaan tai veroparatiiseihin, samoin Nokian voitot jateaan ympäri maailmaa.
Voittojen tuottajat, työntekijät jäävät nuolemaan näppejään kuka Saloon, kuka Turkuu, Ouluun pääkaupunkiseudulle.....tai aliurakoitsijoiden maahan tuomien alipalkattujen miesten kotiseudulle...
Ne miehet ovatkin olleet usein kaksinkertaisen riiston kohteena, joka on jo toinen ja suuri asia.

Ei kommentteja: