lauantai 12. helmikuuta 2011

JONKINNÄKÖINEN KORVAUS SINNITTELYSTÄ!

Entinen  työtoverini kirjoittaa TS mielipidesivulla tänään:


TS:n mielipidesivulla on käyty keskustelua lastenvaunujen kanssa ja rollaattorilla liikkuvien oikeudesta maksuttomaan matkustamiseen Turun joukkoliikenteen busseissa.
Turun joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte on selvittänyt että osalla busseista on jo leveämpi käytävä ja niihin pääsee rollaattorilla etuovesta, sekä on palvelulinjoja, joissa on rollaattorilla helppo matkustaa. Kuitenkaan rollaattoria käyttävien matkustajien ilmaismatkustus ei Korten mukaan ole suunnitelmissa.

On hyvä asia, että tullaan helpottamaan huonosti liikkuvien vanhusten ja vammaisten mahdollisuus käyttää julkisia kulkuneuvoja. Mutta vielä on paljon tehtävää, että saadaan kaikille rollaattoria käyttäville yhdenmukaiset mahdollisuudet liikkua. Palvelulinjan bussit kulkevat ainoastaan määrättyjä reittejä, niiden käyttö sopii vain osalle vanhuksia ja ajovuorot ovat rajalliset (ei iltaisin eikä sunnuntaisin). Liikenteessä on vielä paljon busseja, joissa rollaattorilla matkustavilla on suuret vaikeudet liikkua.

Ehdotan, että Turun joukkoliikennelautakunta tekee päätöksen, että rollaattorimatkustajat pääsevät ilmaiseksi ainakin niissä busseissa, joissa on vielä kapeat käytävät ja keskiovelta puuttuu rahastuslaite. Näin ei heidän tarvitsisi keskiovelta sisälle tullessa lähteä bussin etuosaan maksamaan matkaansa, usein jopa liikkuvassa autossa. Tämä olisi edes pieni kädenojennus Turun kaupungilta niille vanhuksille ja vammaisille, joiden liikkuminen on rollaattorin varassa. Ei kukaan lähde rollaattorilla liikkeelle ellei hän sitä liikkumiseensa todella tarvitse.
Seija Loponen, vuosia asiaa seurannut

Kirjoitin lehden keskusteluun asiasta seuraavaa:

Asia on aivan oikea; näihin vanhusten ja vammaisten ihmisoikeuksien polkemiseen, mitä Suomessa tapahtuu, on puututtu jopa kansainvälisesti (EU ja YK).

Suomessa korotestetaan, että vanhusten tulee elää ja asua kotonaan ja selvviytyä itsenäisesti - tavoitteena, että 95% vanhuksista asuisi tulevaisuudessa kodeissaan.

Mutta miten se on mahdollisesta, kun päättäjät eivät anna asialle pelimerkkejä: esim. kulkemiseen helpotusta, parempaa kotiapua ja esim. talouteen helpotusta esim. säätämällä verotettavan tulon alarajaksi 1100 euroa. Kaikesta sinnittelystä vaivanpalkaksi!


Olen yhdessä Turun Työväen Eläkeläisten kanssa tehnyt kuntalaisaloiteen liikennelautakunnalle muutama vuosi sitten. Mutta Sirpa Korten byroo esikuntineen ohittaa tämän asian kokonaan. Myös lehtiin olen kirjoittanut, vaan missä ovat ne korvat jotka lupasivat kuulla, Minna Arve (kok) ja kumppanit?


Onhan todettu myös, että mitä halvempi hinta on kaikille joukkoliikenteessä, sitä enemmän tulee käyttäjiä ja samalla syntyy liikennelaitokselle tuloja. Samalla säästyy kuluja muualla esim. katujen kulumisen jne muodossa.
Mutta kuten Seija Loponen kirjoittaa, rollaattorilla kulkevat ensin! Ihmisoikeutta tarvitaan!

Ei kommentteja: