torstai 23. syyskuuta 2010

VANHUSTEN AUTOMAATTIRUOKINTA KÄYNNISTETTY , lisää innovaatioiota jatkossa?

Ovatko onnellisia ne kaksisataa Helsingin terveyskeskuksen kotihoidon asiakasta, jotka ovat päässet automaattiruokinnan piiriin. Kerran kahdessa viikossa joku täyttää automaatin, jossa ruokittava ottaa pakasteesta aterian, ja lämmittää sen, kun laite antaa käskyn.

******************
Samalla nämä kotihoidon asiakkaat on varmasti ensin jaettu eri kasteihin. Automaattiruokintaan pääsevät vain he, joilla on riittävästi rahaa.
- Laite maksaa 200 euroa, ja ateriat 8 - 10 euroa / kpl. Eli vaikka saisi lahjaksi laitteen, pitää yhteen päiväateriaan olla laittaa lähs 300 euroa / kk, ja lisäksi leivät, maidot, tuoreet vihannekset, hedelmät...ei kyllä riitä kansaneläke. TAi sitten ei jää varaa asuntoon, ei lääkkeisiin eikä muuhunkaan. Mutta pysyyhän hengissä, kun automaatti käskee.
******************

Nämä samaiset kotihoidon asiakkaat, jotka ovat koekaniineiksi päässeet, ovat päässeet eräänlaisen kokeellisen raha-automaatin otto-asiakkaiksi. Edellytyksellä, että siellä on mistä ottavat. Mutta ennen muuta saa oikeuden olla rahoittamassa kokeilua, miten tulevaisuuden vanhustenhuolto toimii yhä automaattisemmin.

******************
Suomen Itsenäisyyden vuoden juhlarahasto - se sama, jonka rahoja Esko Aho jakelee - siis Sitra, on ollut rahoittamassa vastaavia innovaatioita, kuten hienosti sanotaan.

On kehitetty vanhusten asuntoihin asennettavia liikeantureita, joista valvomossa voidaan nähdä, mitä vanhukselle kuuluu; onko liikkeellä, onko kaatuneena lattialle tai vessanpytyn viereen...vai onko ollut jo muutaman päivän vuoteessa liikkumatta...
Niiden asioiden havainnointiin riittää pelkkä automatiikka.
Ajatella miten paljon säästyy kunnilta rahaa kun ei tarvita henkilökuntaa. Varmaan jatkossa valvomotkin automatisoidaan, ja signaali lähtee tarvittaessa palvelusetelillä hankittavaan hoivapalvelukeskukseen.
*****************
Nuoret haluavat nykyään kaikki julkkiksiksi, mutta vahukset voivat joutua siihen rooliin. Asuntoihin asennetaan liikeantureiden lisäksi kamerat, ja kunkin omalta kanavalta voi valvomossa oleva henkilö katsoa, mitä vanhus puuhastaa. Toivottavasti ei valvomossa mene käyttäjällä sekaisin mahdollisesti samaan aikaan auki oleva yhteys YouTubiin niin, että omaiset löytävätkin toisella puolella maata olevan vanhuksensa yllättäin sieltä...

*****************

NO, ei tämä pelkkää vitsiä ole.

Rahastus ja palvelusetelit toimii, ruokajukeboksi on käytössä, liikeanturit ja asuntojkohatiset kamerat samoin...samoin rannekkeella saa hälyttääapua jos on nonnistunut saamaan selllaisen ja on varaa siihen....
- Entä koskahan tulee automaattinen lääkkeiden suuhun panija, automaattinen kuivittaja ruokinnan yhteyteen ja yöksi automaattikääntäjä...vaikka siihen tarkoitukseen suunniteltava vuode? Vaikka vuodefirmoille ideoitavaksi!

Siinä kaikessa on bisnesmiehille taasinnovaation paikka!!

1 kommentti:

Hannu Rainesto kirjoitti...

Hyvin tärkä kirjoitus! Tästä näkee hyvin koko kapitasliminolemuksen. Tulee tuottaa tavaraa joita Ihmisen tulee kuluttaa. Esimerkissä tavara on ruokintauotomaatti ja Ihminen paikalleen asetettu vanhus.

Kapitalismi laittaa meidät häkiin kuin ketut ja ruokkii automaateilla, kunnes kuolema meidät vapauttaa!