maanantai 27. syyskuuta 2010

Kongon Akseli, valkoisten tekemät kansanmurhat ja nykypäivä

Mielenkiintoinen ohjelma TV 1:llä pysäytty minut parinakin iltana. Ohjelman nimi oli Kongon Akseli.

Heti en huomannut isoa A-kirjainta, ja otsikko hämmensi.
Ohjelma kertoi toisaalta kiinnostavasti, mutta paikoin varsin järkyttävästi miten joukko suomalisia merimiehiä oli mukana Belgian Kongossa. Aluksi he pestautuivat merimiehinä kuka mihinkin rooliin laivoille ja jokialuksille, sittemmin osa siirtyi siirtomaahallinnon palvelukseen.

Mikä järkytti?
- Tuon ajan suomalaisemiehen, Akseli Leppäsen kirjeet ja päiväkirjamerkinnöt, jotka huokuivat mitä mustinta aikansa rasismia. Akseli kertoi kaiken hyväksyen, miten ihmisiä sidottiin kettingeillä kuin koiria toisiinsa, ja piiskaamiset olivat jokapäiväistä arkea. Silpomiset, kokonaisten kyläkuntien teloitukset kun ensin kutsuttiin koolle ihmiset neuvonpitoon ... kaikki tosi mustaa rasismia, joukkomurhaa. Ilmeni, että vuosien 1880-1930 - välisenä aikana Kongon alueella väestö väheni 80 miljoonasta 10 miljoonaan.

Koko ohjelma, joka koostui mm. Akselin Leppälän päiväkirjoista, kirjeistä ja muusta materiaalista mm. siirtolaisinstituutista, pani ajattelemaan raa'an kolonialismin seurauksia. Mitä mustat kokivat, miten se on vaikuttanut mustan maanosan tähän päivään, jolloin uuskolonialismi ja maailmanpankki haaratoimineen alistavat jälleen mustaa maanosaa.

Ihmiset pakenevat sieltä.
- Minne?
Kun me puhumme maahanmuuttajista, on joukossa paljon mustan ihmisiä.
- Kuka on lähtenyt mistäkin syytä, mutta useimmat joko pakoon maiden sisäisiä heimosotia tai ristiriitoja, tai ylipäänsä hakeakseen jonkinlaista elämänsyrjää muualta maailmasta.

Ihmettelen, onko kaiken sen jälkeen, mikä kolonialismi sai aikaan kärsimystä ja tuskaa orjuuden kaudella ja sen jälkeenkin....onko ihme, että väkivalta periytyy maassa sukupolvia...niinhän se on kulkenut meilläkin.

Onko ihmisten muutto Afrikasta Eurooppaan tuomittava nyt, kun vääjäämättä monet eurooppalaiset loivat vaurautensa pohjan ja rikastuivat aikanan siirtomaapolitiikallaan. Rikkauksia koottiin kaivannaisista, viljelystä, kuten kahvi ja kaakao...ja paljosta muusta, joissa mustat työskentelivät orjina vielä 1900-luvulla pitkään.

Onko eurooppalaisten tekemät totaaliset kansanmurhat noissa maissa myös pohjaa niille heimosodille, joista tunnemme nykypäivän seuraukset mm. takavuosien Ruandassa, tänään Somaliassa ja monilla muilla alueilla.

En tiedä, mitä ohjleman mahdolliset muut katsojat ajattelivat, mutta mustan väestön nimittely koiriksi ja apinoiksi ja henkisesti älyn leimaaminen tyhmäski kallon muodon mukaan tuo mieleen tämän päivän kielenkäytön myös Suomessa. Ei tarvitse kuin olla käynyt Halla-ahon sivuilla, riittä yhtäläisyyden huomaaminen.

Siksi koko Akseli Leppälän tarina muistuttaa siitä, että vaikka maamme ei ollut valtiona ns. siirtomaaisäntä, olivat monet suomalaiset eri puolilla Afrikkaa palvelemassa siirtomaaisäntiä ja alistamassa paikallisia ihmisä.

Nyt sama henki jatkuu kaikkien rasististen ja maahanmuuttajia automaatisesti vihaavien keskuudessa. Maahamme muuttaneet leimataan kaikki yhden ihmisen pahojen tekojen mukaan.
- Mikä oikeus olisikaan noilla kansoilla leimata esim. Suomi sen mukaan, mitä muutamat suomalaiset aikanaan tekivät siirtomaissa eri tehtävissä?

Vaikka asian on tiennyt, sen näkeminen ja päiväkirjaotteiden kuuleminen yksinkertaissti puistatti. JA nyt tuohon samanlaiseen tekstiin törmää sähköisen median sivuilla päivittäin.

Missä mennään?
Missä on 'se sivistys, jota olemme olleet viemässä muualle'- ei siitä tainnut tänne jäädä mitään?

Ei kommentteja: