Tänään on politiikan kenttä ollut täynnä kiinnostavia puheenvuoroja ja niihin liittyviä taustoja.
Ei vähiten viime päivinä ole ollut esillä Ruotsin vaalien tulos.
Tänään taas kerran kuin itsestään selvänä jatkumona kerrottiin PerSujen kannatusluvun noususta.
- Näin olisi, mikäli galluppeihin on muuta uskomista, kuin että niillä muokataan ihmisten mielipiteitä ennakkoon. Sitten huhtikuussa on mukava valita voittaja puolue kun menee äänestyskoppiin...
Mutta sitä ennen virtaa vettä vielä paljon Aurajoessa! Kaikki voi olla keväällä toisin.
Mutta mitä puhuvat puoluepäälliköt?
Ehkä kiinnostavimpia politiikan näkökulmia kannatuslukuihin nostavat demarien konkari Tuomioja ja noviisi Jungner.
Erkki Tuomioja nostaa mielestäni rehellisen ja itsekriittisen näkökulman demarien tilanteeseen. Hän uskaltaa todeta, että demareilta ovat visiot hukassa.
" ....Kun ihmiset eivät enää peri mitään luokkatietoisuutta, eivätkä tunne sitä, miten ja millaisten yhtiskunnallisten kiistojen kautta nykypäivään ja hyvinvointivaltioon on tultu, ei ole enää semmoisia visioita, jotka houkuttelisivat ihmiset sosialidemokratian taakse...."
Ymmärrän tuon varsin rehelliseksi arvioksi demarien kannatukselle.
Kaikki pelit ja pensselit puolueella on ollut käytössä: pääministerkausia useine ministereineen, valtaisat puoluetuet ja lehdistötuet, joita eduskunta puolueilleen myöntää - ay-liikkeessä olevista asemista puhumattakaan.
Mutta jotain on ollut hukassa, ja siitä mielestäni Tuomioja uskaltaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Jotain vanhan puolueen perua. Jos kohta koko puolue onkin nykyisen puheenjohtajansa sanojen mukaan siirtynyt selvästi puoluekentän keskustaan, ei kannatusluvuissakaan ole ihmettelmistä. Siinä Tuomiojalla pala purtavana.
Samana päivänä Tuomiojan kanssa oli tuoreen puoluesihteerin Mikael Jungnerin näkökulma kannatusluvuista mielestäni varsin erilainen: Hän arvioi päinvastoin kuin Tuomioja Ruotsin vaalituloksen näkyvän nyt SDP:n kannatusluvuissakin...
"....Näyttää siltä, että äärioikeistolainen liike nostaa päätään Suomessakin. Tämä on syytä ottaavakavasti ..." toteaa mies.
Mutta mitkä ovat nuo vakavat johtopäätökset?
Miten muuttu demarien politiikka, vai muuttuuko - sen aika näyttää!
Ei ainakaan nyt SAK:n johto eikä - mikäli olen oikein nähnyt - puolueenkan taholta ei ole osoitettu minkäänlaista aktiivisuutta esim. Euroopan ay-liikkeen toimintapäivän merkeissä.
Yksittäiset ihmiset ovat asia erikeen, rohkaitakin on.
- Ja toki jotain iso järjestö voi vieläkin tehdä astumalla esiin, jos haluaa!
Tulla kamppailemaan toisenlaisen politiikan puolesta - tilaa rivistössä on!
Mutta ehkä sinne keskustaan siirtynyt Urpilainen esikuntineen vierastaa sitä luokkakantaista taistelua, johon Tuomioja viittaa historian kokemuksena.
Mutta äänestäjät odottavat - tai sitten ei!
Mitä' ajattelet?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti