torstai 16. syyskuuta 2010

Dem. Naisverkoston pohjoisilla ruskapäivillä onnistunut viikonloppu

Asiaa Nato-aseiden testauksista kuntapalveluihin ja työssäjaksamiseen


Sodankylän Orajärvellä oli viikonloppuna onnistuneet ruskapäivät. Kiinnostavat alustukset kirvoittivat monipuoliseen ryhmätyöhön, jossa apuna käytettiin mm. nettiä ja suoria puhelinyhteyksiä parlamenttimieheen Sodankylään. Lauantaina erityisopettaja Raija Siirilä esitteli psykologi, rauhanaktivisti Kerstin Tuomaalan kokoaman aineiston käsitellen miten pohjoiskalotissa esim. Ruotsin Norrbottenissa ja Suomen Lapissa Kemijärven-Sallan alueita käytetään mm. Naton harjoittelu- ja testauskenttänä. Ilmeni, että Suomen Lappia ja erityisesti Kemijärven-Sallan alueella Venäjän rajalle ulottuvaa kenttää ja aluetta mainostetaan Euroopan viimeisenä suurena ja koskemattomana erämaana, jossa ei ole asujamistoa. Sen vuoksi se on mitä soveltuvin tällaisten laitteiden testaukseen, joiden ei toivota osuvan laajasti ihmisten näkösälle. Siksi testaukset onkin siirretty keski-Euroopasta Suomen Lappiin.

Seminaarin kuluessa selvitettiin mm. lupamenettelyä ko. harjoituskentälle. Sen osalta kansanedustaja Markus Mustajärvi kemijärvelaisenä valtuutettuna vastasi seminaarin työryhmän puhelintiedusteluun, ettei kaupungilla ole osaa eikä arpaa hankkeessa. Kaupunki sai tuskin torjuttua sen, että joutuu miljoonien maksumieheksi. Mutta toisaalta edelleen selvisi eduskunnan pöytäkirjoista, miten ministeri Häkämies on vastauksessaan Kemijärven harjoituskenttäasiassa Mustajärven eduskuntakysymykseen todennut, että alueen vuokrasopimuksessa on sopijaosapuolena Kemijärven kaupunki. Tiedoisssa ilmenee siis selvää ristiriitaa, jonka selvittämistä päättivät pohjoisen alueen naiset jatkaa.

Järeitä aseita tulossa Rovajärvelle
Edelleen ministeri Häkämies perustelee, miten itä-Lapin maakuntakaavan valmistelussa on puolustushallinnon tavaoitteena ollut varmistaa puolustusvoimien toimnintaedellytykset Rovajärvellä. Siksi varauksia Rovajärven alueelle on tehty aiempaa laajemmin. Siihen liittyen Häkämies mainitsee, miten tulevaisuudessa testaus- ja harjoitustoiminnan merkitys kasvaa, kuten myös vastavuoroinen ja resurssien yhteiskäyttö Euroopassa kasvavat. Häkämies tunnustaa kuitenkin, miten myös nyt Lapissa testattavia miehittämättömiä aluksia käytetään Afganistanissa hyvin monenlaisiin tehtäviin.

Mustajärven kysynmyksen osana todetaan "...Itä-Lapin maakuntakaavaa laadittaessa puolustusvoimat haki mahdollisimman suuren liikkumatilan omia tarpeitaan varten. Rovajärven harjoitusalue haluttiin ulottaa Rovaniemi-Kemijärvi-maantien eteläpuolelle, vaikka sitä yritettiin viranomaisneuvotteluissa saada rajattua ulos. Taustakeskusteluissa kerrottiin tuolloin, että mahdollisimman suurta liikkumatilaa tarvitaan "uusia ja järeämpiä" aseita varten. Sitä ei kerrottu, kenen aseita ne mahdollisesti ovat...."

Todettava on, ettei Häkämies vastauksessaan myöskään tyrmää näitä järeämpiä aseita ja niiden roolia harjoituksissa. Nyt on Norrbottenin alueella jo toteutettu USA:N ja Naton harjoituksia koneilla, joilla vähän väliä on tehty nopeita syöksyjä asutusten yllä ja rikottu usein äänivalleja niin, että mm. poronhoitajat eivät vielä tiedä tuhoista. Seminaarin keskutelussa nousi epäily, onko testausten tekeminen yksi osa Lapin erämaiden hyötykäyttöä, joka jatkossa saa osakseen nuo mainitut järeät aseet.

Tervehdys Kiirunaan
Kiirunassa on tiistaina 14.9. seminaari ylläolevista asioista. Sen järjestää paikallinen Naiset Natoa vastaan - verkosto. Koska samat kysymykset ja uhkakuvat puhuttvat naisia molemmin puolin rajaa, ja koska kalottialueella ovat myös rauhanaktivistit tiivistäneet yhteistyötä, päätti Demokraattinen Naisverkosto lähettää tervehdyksensä Kiirunan seminaariin.

Ruskaseminaarissa kuultiin toisena teemana "Taipuu, taipuu vaan koska taittuu" hoitoalalla työskentelevän sodankyläläisen Ritva-Liisa Korhosen alustus naisten työssäjaksamisesta, oululaisen siivooja Katriina Oinaksen alustus naiset ja kuntatyö sekä työfysioterapeutti Kaija Kiesslingin alustus Parashankkeen nykytilasta, sen seurauksista ja vaikutuksista mm. demokratian ja kuntapalvelujen heikentäjänä.

Ruskaseminaarin osanottajat olivat varsin tyytyväisiä tapaamiseen asioiden osalta. Saunaillan, nuotion kuin ulkoilun ja mahtavien ruskan värien kokemista ei voi aliarvioida. Naiset päättivät jatkaa ainakin Ruskapäivien perinteellä, mutta mahdollisesti jo alkuvuoden talvitulien järjestämisellä.

Ei kommentteja: