perjantai 8. lokakuuta 2010

kansalaisaktivismia, rohkeutta ja kansanliikkeitä

I

Leikkipuisto ja liukumäki
Asuinalueemme keskeiseltä paikalta oli kaupunki päättämnyt purkaa lasten leikkipuiston, Tulee kuulemma kalliiksi ylläpitää. Oli pari keinua, hiekkalaatikkoa, pikkulasten liukumäki ja pari erilaista keinuvaa hevosta ja ankkaa...oli iso ruohokenttä ja turvallisesti aidat ympärillä, ettei pallo kieri ajoradalle. Kaikki tämä varsin hyväkuntoinen välineistö siis purettiin  juuri kesän kynnyksellä, kesäkuun alussa. Sattuipa juuri tuohon aikaan puistossa olemaan perinteinen asukkaiden naapuri-ilta tapahtumineen, joten asia nousi vahvasti esille.

Asukkaat olivat vihaisia. Itse kirjoitin lehteen,  joku muu teki samoin. Useat ovat soittaneet katuosastolle, joka vastaa puistoista. Aina vaan viitattiin seuraavaan puistoon, joka on vilkkaasti liikennöidyn tien toisella puolella - sinne ei leikki-ikäisiä pikkulapsia voi yksi  päästää. Melkein kerran viikossa käyn kuitenkin siellä kahden lapsenlapsen kanssa. Tapaan useita vanhempia ja isovanhempia siellä usein. Hyvin katkera kommentti tästä puistosta on mm., että lasten liukumäki on sellainen, jonne pienet lapset eivät voi kiivetä eivätkä nostamisen jälkeen uskalla edes laskea alas.

Taas ovat nämä vanhemmat ja isovanhemmat olleet aktiivisia.  Vihaisia soittoja. Nyt eilen ja tänään on yllätykseksemme valettu syvä pohja ja tuotu paikalle se edellisen puiston pienempi liukumäki. Ihmisten kiukkuiset soitot ja vaatimukset ovat tuoneet vähän tulosta, hyvä niin.
-  Mutta yhtä kaikki on pikkulasten lähipuisto edelleen pois - saa nähdä, koska kauniille alueelle rakentaa joku pari ökytaloa.
Mutta kansalaisaktivismi voitti toistaiseksi jotain.

II                                                            
                                                                                                  
Se ostopalvelun kallis hinta
Turun hammashuollossa on pitkät jonot. Niiden purkamiseksi päätti kaupunki ostaa suuren määrän palveluja yksityiseltä. Tuttavani sai vastoin omia periaatteitaan tällaisen mahdollisuuden, kun omalle asemalle oli pitkä jono. No, soitti, sai ajan ja meni lääkäriin.
Hammas poistettiin, ja koko käynti vei alle 20 minuuttia. Lääkäri totesi, että lähtipä helpolla.. Laskuun tuli toimenpiteeksi, että kyse oli vaativasta hammaskirurgiasta, ja hinta 500 €.
Mies otti yhteyttä hammashuoltoon esimiehelle, joka hoitaa ostopalveluasiat. Lääkäri rauhoitti tuttuani, ettei tarvitse maksaa kuin normaali tk-maksu. Tähän mies totesi, ettei hän tehdysä työstä kielläkään maksua. Mutta kun laskutus on aivan muuta!
Keskustelun lopputukoksena lääkäri sanoi, että annapa lasku tänne, selvitetään asia.
Tällä hetkellä vieläkään ei ole miehelle uutta pienempää laskua tullut. Tarina ei kerro, maksettiinko hammashuollosta tuo kaikki, vai mitä
Mutta senkin asian sisukas mies vielä selvittää..
Hammashuollolle hän opetti, että näinkö teitä laskutetaan tekemättömästä työstä. Verorahat menee sinne!


III

Turun perusturvalautakunnalla oli esityslistalla, että kotipalvelun asiakkaiden palvelumaksuja korotetaan jopa 30% ja 25 % joidenkin palvelujen osalta, ja samalla poistetaan maksuttomuus kaikkein pienituloisimmilta. Asia havaiittiin kansanliikkeen suunnalla.
Pantiin  töpinäksi.
Kopiokoneet laulamaan, sähköinen verkko punaiseksi, tekstarit käyttöön ja sanallinen viesti mielenosoituksesta kierrätykseen.
Samalla myös valtuustoryhnille ja päättäjille kaikui tieto, että päätöstä ei voikaan siunata hiljaisuudessa, vaan kansa valvoo ja on tulossa mielenosoitukseen.
Poiketen paikallislehden tiedoista, joka kertoi paristakymmenestä ihmisestä, oli lautakunnan kokouspaikan ovella puolensataa ihmistä kyltteineen ja tunnuksineen. Ohi oli lautakunnan jäsenillä kiire, eivät halunneet ottaa megafonia käteen vaikka tarjottiin ja pyydettiin  puhumaan. Ryhmäkokouksen lopulla tulivat vas:n jäsenet kertomaan kantansa, ja kiittivät meitä, sillä aina on päätöksellä painoarvoa kun ihmiset ovat vaatimuksineen liikkeellä.

Lopputuloksena oli, että lautakunta hylkäsi yksimielisesti molemmat esitykset.
Asia päätetään tietysti lopullisesti valtuustossa.
Mutta kansanliike voitti tällä kerralla tämän erän.
Se on asia, josta olemme ylpeitä.
Ja jatkoa valvomme!

Pöydälle jäi terveysasemien yksityistäminen - joten valvottavaa ja työtä kansanliikkeellä edelleen  on.
Eivät päästä meitä vähällä.
Mutta emme päästä  mekään  heitä!



Ei kommentteja: