tiistai 12. lokakuuta 2010

TARINOITA TYÖNTEKEMISEN KANNATTAVUUDESTA SUOMESSA!

Alla esimerkkejä tämän päivän ihmisten arjesta;
-  poimittu tänään fb:ssa käytävästä keskustelusta.
Ei tarvi hakea extreemi-lajeja kauempaa...
- Eikä hallituksen budjettiesitys ensi vuodelle lupaa kuin lisää huononnuksia!
(Tarinoista tässä pois nimet, vaikka ne fb:ssa nää ihmiset kirjoittikin omalla nimellään ja jopa kuvallaan...)

I
Meillä vaimo on palkkatukityössä (netto alle 1100€/kk) ja minä kansaneläkkeen varassa.Asumistukea saamme kokonaiset 41€,vaikka minulle kuuluisi eläkkeensaajan asumistukena reilut 300€ koska sellainen tuki on olemassa.Vaimon työssäkäynti menee siis ihan tappion puolelle, kun laskee kaikki tulomme ja menomme.Ja muka valtiovalta on tehnyt työssäkäynnistä kannattavaa,niin kehuu oikeisto...Tuleva takuueläke vaikuttaa myös asumistuen ym. suuruuteen,eläkkeeni ei siis suinkaan nouse ensi vuonna.Hyvä Suomi!

II
Tuli tässä taannoisilta työttömyysvuosilta mieleen yksi keikkatyö, josta tienasin bruttona 100 euroa (noin 7 tunnin
työstä). Verot meni sivutuloverokortin (hieman alle 30 %) mukaan ja sitten kun mulla oli tämmöinen valtava ansio, niin työma...rkkinatukea leikattiin liki 40 euroa. Laskin, että käteen jäi työstä jotain 2 -3 euroa/tunti ja mietin, että ei mitään satunnaista räpeltämistä koskaan enää. Minimipalkat eivät koske työtöntä (eikä työttömän puolisoa).


III
Noh, nelihenkiselle perheelle 1 200 euron kuukausipalkan päälle pitää sentään hakea sossusta rahaa.
Nyt syksyllä olen töissä tuolla palkalla (nettona vajaa 1 100) joka on perheen koko tulo (koska nyt sossustahan ei saa mitään, koska periaatt...eessa voisin nostaa myös opintotukea samalla; tukikuukausia säästääkseni olen perunut tuet syksyltä). Kesällä kieltäydyin vastaavasta työstä (40h/viikko, 1 200 €/kk) ja kerroin siitä toimeentulohakemuksen kesätyönhakuselvityksessä (!), joten rangaistukseksi perusosaa laskettiin kesän ajaksi 20 %. Sähkölaskun tullessa tuli mieleen että voisi liittyä kerjäläisten joukkoon.
IV
Täysimääräinen työmarkkinatuki on 32,76 e/pv (21,5 päivänä/kk). Tienaan yli 1384 e/kk joten puolisoni saa vain 25 e. Siitakin maksetaan veroa 20%. Tienaan nettona kokopvätyöstä vain n.1100 e. Joka työpväni tietää meille 7 e tappiota, n.150 e/kk. On se kiva kun kannustetaan, lopettaisko sita työnteon kokonaan.


Ei kommentteja: