maanantai 25. lokakuuta 2010

TURKU ON TAAS ALIBUDJETOIMASSA PERUSPALVELUJA!

Alla olevan tekstin lähetin TS:n mielipidepalstalle, jonne pyysin sitä ennen kaupunginhallituksen 25.10. kokousta...asia ja kirjoitus mielestäni laajasti kuntalaisia koskeva.
-  Jos alibudjetoitu hyväksytään, merkitsee se yhä huonompia peruspalveluja turkulaisille....mutta lehti ei julkaissut  juttua.
Miksi?!


TURKU TAAS ALIBUDJETOIMASSA PERUSPALVELUJA

Vastikää on tullut tietoja julki kaupungin ensi vuoden budjetista.  Puuttumatta tässä yhteydessä kokonaisuuteen on kummallista, että taas kerran jo lähtökohtaisesti budjetissa esitetään selvää alibudjetointia sosiaali- ja terveystoimen osalta. Kuntalaiset ovat näistä palveluista olleet jo vuosia huolissaan. Yksiköiden vähentämiset esim. perusterveydenhuollossa, päivähoidossa ja neuvolatoiminnassa, palvelujen karkaaminen yhä kauemmas, aivan liian pieni määrä henkilökuntaa vanhusten kotona hoitamiseksi, suuret lapsiryhmät päiväkodeissa - kaikki ne ovat huolestuttaneet ihmisiä. Samoin huolestuttaa edelleen taas julkiuudessa ollut liian pieni henkilöstömitoitus myös vanhustenhuollon hoitoyksiköissä, joka tietää puutteellista hoitoa.

Mitä asian korjaamiseksai esitetään? Pienempää budjettia (!) kuin on tämän vuoden toteutumaennuste. Siis entistä vähemmän rahaa!!
Kun mm. palkkakulut ja tilalaitoksen ns. sisäiset vuokrat ovat ns. pakottavia menoja nousuineen, jää varsinaiseen toimintaan entistä vähemmän. Kun tunnusluvuksi annetaan n 10 % pienempi luku kuin tälle vuodelle, voi vain arvella, mikä on lopputulos.

Tämän vuoden (2010) toteutumaennuste sosiaali- ja terveystoimelle on 2,3 miljoonaa suurempi kuin ensi vuodelle esitetty luku, eikä voida puhua mistään yltäkylläisyydestä tällä sektorilla. Samanaikaisesti on huomioitava, että Turku on suurista kaupungeista kaikkein vanhusvoittoisin ikärakenteeltaan. Miten päättäjät aikovat hoitaa tämän yhtälön? Nykyinen käytäntö toimien ulkoistamisesta ja palveluseteleistä, joiden käyttöön ei monen vanhuksen rahat riitä korkean omavastuuosuuden vuoksi, uhkaa näin vain vahvistua, eikä suinkaan ole kuntalaisten suosiossa.

Kun kaupunginhallitus uudelleen käsittelee budjettia 25.10, on sen ehdottomasti korjattava alibudjetointi peruspalvelubudjetissa.
Ellei sitä tehdä, tulee Turku kullttuuripääkaupunkivuonna kohtelemaan entistä huonommin kaikkein vähäosaisimpiaan: lapsia, vanhuksia, vammaisia ja köyhiä.
Nyt on vielä mahdollista ja syytä korjata edes tuo osa budjettia.

Ei kommentteja: