keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

PÄIVÄHOIDOSTA JA PALVELUSETELEISTÄ: kuunteleeko päättäjä kansaa vai kokoomusta?

..oli varsin tiivis keskustelu Turussa tiistaina 23.3.
Tilaisuuden kutsui koolle Vihreiden valtuustoryhmä. Avauksen yhteydessä ryhmän vpj Elina Rantanen totesi, että ryhmällä on ollut ongelmia ottaa kantaa tähän kokeiluun ja sen menettelytapoihin. Liian paljon on noussut tietoa, että se asettaa perheitä ja lapsia eriarvoiseen asemaan, eikä todellista valinnanvapautta ja vaihtoehtoja olekaan tarjolla.

Totta kaikki.
-  Toki tällaiset kokeilut ovat osa sitä valtuustoryhmien yhteistä sopimusta, jossa puhutaan palvelujen tuottamisen rakennemuutoksesta ja palveluverkkotarkastelusta, - jonka nimiin niin paljon vannotaan - tai ainakin osa vannoo. Ja lopputulos ei palvelekaan kuntalaisia, vaan karsii palveluja ja nostaa hintoja.

Aluksi kuultiin päivähoito-aiheesta tutkijan asiallinen esitys. Sen jälkeen yksityisen palvelujen tuottajan vuodatus kosketteli aihetta, miten rahat ei riitä. Pitää jäädä yrittäjällekin palkkatuloa.

Pöydän taakse  vastaajiksi oli kutsuttu virastosta suunnittelija Sirpa Kuronen (vihr. entinen valtuutettu), osastopäällikkö Raili Koski sekä virastopäällikkö Riitta Liuksa. Kun oli kuultu heidän taholtaan puolen tunnin jargonit - kuten eräs äiti luonnehti - palattiin maan pinnalle.

Ilmeni taas kerran, että viranomaiset pöydän takana puhuivat aivan eri asioista ja eri maailmasta, kuin  mitä on perheiden arki ja tarve. Äidit ja isät alkoivat esittää kysmyksiään. On täysin uskomaton tilanne, että perheiden on jätettävä ilmoitukset / hakemukset jo tällä viikkolla ensi syksyä varten, vaikka nyt vasta tällä viikolla lautakunta käsittelee lakkautettavien päiväkotien listaa ja tilalle tarjottavia palvelusetelejä ja siihen liittyvää käytäntöä - josta ei kellään ollut tarkkaa näkemystä.
-  Ellei pysty maksamaan lapsesta 400 euron lisäsummaa ensi syksynä -  joka yhdelläkin perheellä oli tiedossa lasta kohden - on haettava paikka jostain muusta päiväkodista. Se saattaa olla täysin toisella puolella kaupunkia. Kun kolme lasta perhestä pitäisi viedä hoitoon, eikä ole autoa, on selvää, mikä merkitys on läheisellä kunnallisella päiväkodilla, johon voi lapset viedä.

Nyt setelin  hinnan lisäksi jää lasta kohden kuukaudessa eri suuruisia summia maksettavaksi riippuen yksityisestä päiväkodista. Kukaan ei vielä tiedä välttämättä tuota hintaa. Siis miten perhe voi anoa paikkaa kun ei tiedä mitä tulevat kustnnukset olemaan?

NO, SUMMA SUMMARUM

Taas kerran Turku haluaa olla tienraivaaja lasten ja perheiden kustannuksella! Kunhan tehtiin päätös palvelurakenteiden muutoksesta ja yksityistämiseen tähtäävästä hommasta - siitä on kyse. Ja hinnan maksavat siis lapset katkonaisilla hoitosuhteila, uusilla ryhmätovereilla, pidemmillä matkoilla päiväkotiin...ja vanhemmat käyttävät enemmän raha ja aika niin päivähoitoon kuin sinne kuljettamiseen ja hakemiseen.

Se on sitä perhepolitiikkaa, josta kaikki kantavat huolta - vaikka säästetäänkin!
Se kuulimme - ja siihen äidit sanoivat monessa puheenvuorossa: ei saa säästää lapista!

Ma 29.3. on kaupungintalon edessä kansanliikkeen järjestämä mielenosoitus, josta toivottavasti vihreätkin saavat voimaa ja uskallusta tarkastella, menikö kaikki valtuustosopimuksessa oikein.
Pitäiskö kuullakin ihmisiä, ei kokoomusta?!

Ei kommentteja: