lauantai 6. maaliskuuta 2010

SIWAT ja NAISTEN YÖTYÖ

Kauhistuin uutista, että Tradeka-yhtymän Siwoista haetaan sopivia liikkeitä aluksi kokeilua varten, kun aiotaan pitää SIWAT auki yli yön.
Kirjoitin siitä lehtiinkin mielipiteen, ja on se tullut julki paitsi Turkulaisessa, myös Salon Sanomissa ja Paraisten paikalliselehdessä PAraisten Kuulutukset.

Alla muutama argumentti, joilla haluan kumota moisen kokeilun:
1. Fysiologiaan perustuen - kuten mm. lukuisat Työterveyslaitoksn tutkimukset osoittavat - yötyötä pitäisi välttää niin pitkälle kuin mahdollista. Sillä on monenlaisia haittavaikutuksia ihmisen elimistöön niin fyysisesti kuin henkisestikin, ja näin siitä myös kalleimman hinnan maksavat ihmiset jotka yötyössä joutuvat olemaan. - JA toki usein heidän perheensäkin!
On aloja, joilla se on tarpeen, kuten hoitoalat, pelastustoimi jne., jossain määrin liikenne ja kuljetus...mutta ei suinkaan kaupan palveluja tarvita yöllä. Ei se palvele perheitä, ei vanhuksia, ei ihmisiä, joilla kello soi aamulla, ja esim. lapset lähtee kouluun.

2. Tänään on ihmisillä jääkaapit ja pakastimet, jonne voi aina varata tavaraa. Eikä tavallisen ihmisen ostovoima kasva vaikka kuinka yöllä ostaisi leipää. Kyllä sen tavallisen palkan saa kulutettua päiväasikaan ja iltaisinkin. Ei tarvita yhteiskuntaa, joka on auki 24/7 !! Se syö ihmisten terveyden ja rauhan.

3. Yötyö oli aikanaan luvanvaraista toimintaa. Fysiologiaan perustuen oli se myös osa naisten työsuojelua. Eduskunta poisti äänestäen joskus -80-luvulla tuon luvanvaraisuuden, ja nyt on kaikki pellit siltä osin auki. Jopa ammattiliitto PAM hyväksyi viimeisessä sopimuksessaan kyseisen yöaukiolon, kysymättä sitä jäsenistöltään lainkaan. Hyvin suuri osa pamilaisista kaupan alan työntekijöistä on aiheestakin katkeria liitolleen. Kaiken lisäksi korvaus yötyöstä jäi olemattomaksi.

4. Perheen ja työn yhteensovittamisesta on puhuttu paljon ja hartaasti. Tämäkö on sitä?
Ei tarvinne enempää perustella!

JA lisää järkisyitä voi tähän kirjata kuka tahansa, niitä riittää, tässä vasta alkua!

Ei kommentteja: