torstai 27. marraskuuta 2008

TERVEHDYS TAAS - nyt kirjojen äärestä...

Reilut pari viikkoa vierähti. Perheessä pyöreät vuodet veivät pois kotoa, ja matkan aikana kiersin myös sähköpostin ja tämän sivun avaamisen. Postia oli kylliksi kun palattiin kotiin, ja tämä sivu on nukkunut - en tiedä, onko ihan Ruususen unta, mutta kumminkin.

Muutama päivä on olut kotona ja löysimme itsemme su illalla kovasta lumimyräkästä Vantaalta. Mutta ehjänä kaikkien tavaroiden kanssa pääsimme kotiin ja taas on vauhti päällä - täälläkin. Pari viikkoa vaellettiin vuorilla, ulkoiltiin, ihmeteltiin maailmaa - ja mikä parasta - levättiin. Itselleni se merkitsi huikeaa mahdollisuutta aikoihin istua tunti tolkulla kirja kourassa. Ensin meni Bäckmannin Pronssisoturi, sitten Torey Haydenin Auringonkukkametsä, Anatoli Gordijenkon Syväri - kuoleman joki (Gummerus 2008) , joka ertoo kahdesta naispartisaanista, Judith Michaelin Oikea äiti, sekä Marjaneh Bakhtiarin Mistään kotoisin.

Kirjat kuin sattumoisin muodostivat kokonaisuuden, jonka sisältö tuntuu vieläkin luissa. Auringonkukkametsä meni suoraan Prosnssisoturista Hitlerin ajan jälkimaininkeihin, Gordijenkon dokumnettiromaani kertoi tpahtumista, joista olin jossain määrin lukenut ennekin. Oikea äiti ja Mistään kotoisin olivat osaltaan myös aikamme ihmistragedioita, jota panivat miettimään.

Tiistaina illalla olin livenä kuuntelemassa Bäckmannia ja Hietasta. Siitä himo lukea lisää sen kun kasvaa. Nyt on työn alla kummaltakin yksi kirja, ja eilen ostin Oula Silvennoisen Salaiset aseveljet, väitöskirjapohjainen, joka paljastaa taas uusia asioita. sivuja n 470, kunhan pääsen alkuun.

Mutta nyt on kiirehdittävä muualle, ja tiistai-illan tilaisuuteen palaan tarkemmin uudelleen. Kunhan saan ensin luettua Hietasen uusimman.

Palataan asiaan.
Mitä sinä luit viimeksi?

Ei kommentteja: