keskiviikko 25. toukokuuta 2011

VAMMAISEN TILAA KULJETUSPALVELUJEN VIRKAILIJAN TULKITSEMANA....millä pätevyydellä?

Olen saanut säännöllisesti informatiota siitä, miten nyt yritetään mm. keväällä olleiden eri puolueiden ehdokkaiden toimesta vaikuttaa vammaisasian kirjaamiseksi tulevaan hallitusohjelmaan.
Kyse on siitä, ettei maamme ole ratifioinut YK:n ko. asiakirjaa eikä siis näin ollen  joudu myöskään sopeuttamaan muuta lainsäädäntöään ko. tasoa vastaavaksi!
Se merkitsee monilta osin edelleenkin sitä, että vammaisten ihmisoikeuksia poljetaan.

Taas yksi arjen vääryys!
Tänään oli Turun Runosmäessä tapaamassa itselleni ennestään tuntematonta ihmistä, joka tulkitaan vammaipalveluain mukaisten oikeuksien ulkopuolelle.
Kävin tapaamassa häntä ja luin virkailijan päätökseen ja perustelut.
Samalla näin ja kuulin ko. ihmisen terveydentilasta aina synnynnäistä poikkeamaa myöten, josta nyt suurin ongelma selviytymiselle ja liikkumiselle.

Kun vammaispalveluyksikön virkanainen on arvioinut ko. henkilön liikuntakykyä ja mahdollisuuksia käyttää mm. julkisia  kulkuneuvoja tai tavallista taksia, osoittaa virkailija siinä epäpätevyytensä.
Millä pätevyydellä hän ilman lääketieteellistä koulutusta lähtee sellaisen ihmisen liikuntakyvystä lupaamaan paljoakaan, kun jo vuosikymmeniä sitten silloinen Kela fysiatri Pekka Tarkkanenkaan koskaan tähän uskoi - hän kun oli siirtämässä henkilön jo reilu 30-vuotiaana synnynnäisen vaivan/vian/vamman vuoksi eläkkeelle ennakoiden tulevia ongelmia.
-   Vaan kun sisukas ihminen tahtoi edelleen olla myös omillaan ja ansaita elantonsa, maksaa hän siitä nyt rankkoina ja pahoina pysyvinä vammoina kipujen lisäksi.
Vammat tekevät hänestä vääjäämättä kyvyttömän käyttämään niin julkisia kulkuneuvoja kuin tavallista taksia.

Nyt seurataan miten lääkärikin uudelleen arvioi asian ja korjaa myös osaltaan virheen lausunnossa. Samalla on lähdössä oikaisuvaatimus  - taas kerran - mihinkä muuhun kuin Turun sosken vammaispalveluyksikköön....


Että pitävät pilkkanaan ...
 .... ja olettavat, että kuntalainen tyytyy virkailijan päätökseen.Toki aivan liian moni siinä masentuu ja lopettaa alkuun asiansa ajamisen. Liian harva osaa tai jaksaa ottaa mihinkään yhteyttä - ja potilasasiamies kun ei näytä ymmärtävän saamaansa tekstiä ollenkaan saatikka puuttuvansa ihmisten asiaan. Ei aja potilasasiamies täällä potilaiden asiaa, ei edes kuule heitä.

Kyllä on maassa paljon mätää....mutta onneksi säästetään näissäkin niitä rahoja!
Jotta riittää Kreikkaan, Portugaliin ja vaikka mihin....

Ei kommentteja: