perjantai 2. tammikuuta 2009

Tänään marssittiin Turussa


Vaikka alla ( Päivin kommentti eiliseen tekstiin) onkin keskustelua tasapuolisuuden vaatimuksesta mielenosoituksessa, on se mielestäni kuolleena esitetty näkökulma. Sellaista vaatimusta voisi verrata siihen että samalla kun olemme sitä mieltä, että vanhuksemme ja sairaamme tarvitsevat parempaa hoitoa ja hoivaa, taputtaisimme käsiä joka kerta, kun kuulemme ja luemme uutisia resurssien vähentämisestä ja palvelumaksujen korottamisesta.
Yhtä absurdi tilanne mielestäni.

Tosiasiassa Israelin omat tiedotusvälineet, mm. israelilainen Haaretz-lehti kertoi 28.12 sotilasläheisiin nojautuen hyökkäyksen valmistelun luonteesta ja aikatalusta seuraavaa:
" Pitkäaikainen valmistelu, huolellinen tiedonkeruu, salaiset keskustelut, operationaalinen harhautus ja suuren yleisön harhaanjohtaminen" - kaikki nämä olivat Haarezin mukaan taustalla Israelin armeija Gazan kaistalle viime lauantaiaamuna aloittamassa Cast Leadiksi ristityssä hyökkäyksessä. ( Tiedonantaja 31.1. s.2)

Edelleen on tiedossa, miten sotilaslähteiden mukaan puolustusministeri Ehud Barak määräsi armeijan valmistautumaan operaatioon jo yli kuusi kuukautta sitten, vaikka Israel oli samaan aikaan aloittamassa neuvottelut tulitaukosopimuksesta Hamasin kanssa. Tulitauko olikin näin osa sotilaallista suunnitelmaa tuhota Gazan siviilialueita ja harkittu juoni ostaa aikaa sotilaallisiin valmisteluihin.

********************
Tänään torilla kokoontuivat sadat mielenosoittajat isoon ja monikerroksiseen ympyrään, jonka keskellä oli pöytä ja megafoni, ja jonka yhdellä reunalla olivat suurimmat banderollit.

Siinä seisoessamme varsin monikulttuurisessa joukossa, kävi myös eräs partaleukainen nuorimies kamerallaan kuvaamassa tarkkaan meidät piirissä olevat. Pariin otteeseen kiersi osan piiristä.
- Taisi olla se maatamme suojeleva organisaatio liikkeellä tallentamassa mielenosotittajien kasvot.
Eipä ole ensimmäinen kerta sekään. Tulkoon näin tässä todettua, että töitään tekevät sujuvasti joukkoon sulautuen. Ei näy poletteja eikä virkanappeja.
********************
Muistan miten Irakin pommitusten aikana viikko viikolta marssijoiden määrä Turussa kasvoi.
Viimeisellä kerralla oli poliisin arvio yli 9000 marssijaa.
Olin paikalla, kun järjestäjä kysyi poliisin mielipidettä, joten se oli kai aika virallinen luku.
Jos nyt tilanne kiristyy Gazan suunnalla entisestään, olen vakuuttunut, että mielenosoitukset tulevat toistumaan ja kasvamaan. Eikä syyttä, ellei palestiinalaisten kansamurhaa lopeteta.
Vai mitä?

( Kuva Helsingin rauhanmarssista /Toivo Koivisto)

Ei kommentteja: