maanantai 29. joulukuuta 2008

Tänään ON RAUHAN PÄIVÄ....

...mutta Gazassa ei ole rauhaa. Jo sadat ihmiset, joukossa paljon lapsia ja muita siviilejä, on saanut surmansa huikeissa pommituksissa, joita Israel on jatkanut jo pari vuorokautta.
Pienet lapset käveöevä't imeissään raunioiden joukossa, musta savu peittää taivaan, hälyytysajoneuvot huutavat ja ihmisten hätä on sanoinkuvaamaton.

Ei ole rauhan päivä.
Israel syyttää Hamasia ja palestiinalaisia. Samoin tekevät monet muut, ja kertovat syyksi pommituksille sen, että raketit lensivät Israeliin ja tulitauko päättyi.
- Eilen kuitenkin totesi YLE:n ulkomaantoimituksen toimittaja Hannikainen iltauutisten studiossa, miten kaiken aikaa on tulitauon kestäessäkin Israel syyllistynyt kaikenlaisiin provokaatioihin Hamasin alueelle ja Gazaan - sellaisia provokaatioita ja tihutöitä, joilla ei ole ylitetty uutiskunnystä, mutta joilla on kaiken aikaa kokeiltu asukkaiden hermoja, elinehtoja, arkea. Tavallisten ihmisten elämää.
Koko saarto sinänsä, ruoan, veden ja lääkkeiden puute on seuraus rajusta saarrosta.
Edelleen Hesari tietää kertoa, että Israel on suunnitellut kyseisiä vuodenlopun hyökkäyspommituksia jo yli puolen vuoden ajan! Siis ei mistään vastareaktiosta vaan pitkän ajan suunnitelmasta on kyse.

Mitä niiden suunnitelmien takana on?
* Haluaako Israel käyttää Bushin viimeiset viikot suostumukseen hyökkäykselleen.
Liittolainen kun on vaihtamassa nimeä tuota pikaa.
Nyt ei Bushin politiikalla ole mitään kasvojen menetystä enää, kaikki on mennyt jo!
* Vai tarvitseeko Israelin nykyhallinto itselleen potkua kuukauden päästä oleville vaaleille? Näin se haluaa nostaa profiiliaan saadakseen valtakirjan jatkoajalle. Ja jatkaakseen edelleen samaa saarron ja eristyksen politiikkaa.

Mitä niistä on seurannut?
* Tuhansien ihmisten menehtymiset - viimeksi nyt parissa päivässä satoja kuolleita ja moninkerroin enemmän haavoitteunita, joita ei pystytä kaikkia edes hoitamaan.
* Gazan alueen entistä rajumpi taloudellinen ja sosiaalinen kriisi: ruoka, vesi, polttoaine puhumattakaan lääkkeistä ja sairaalatarvikkeista ovat periaatteessa loppuneet jo pari kuukautta sitten. Sähkö ja kaasua tulee päivällä ajoittain.
* Sosiaalinen turvattomuus ja hätä: jatkuvassa pelossa eläen ei voi kasvaa tasapainoista ja onnelllista lasta, samalla kun taistelut, piommitukset ja kaaos ynmoöärillä jatkuu. Näistäkö lapsista voidaan kasvattaa rauhan vaalijoita, heistä, jotka eivät ole elämässään nähneet rauhan päivää, vaan eläneet koko ikänsä - paikalliset jo kolmatta sukupolvea pakolaislereissä.

*********************
Mutta muistan myös toisenlaisen Rauhan.
Pohjanmaalta syntyään, Turussa eläneen työläisnaisen ja kommunistin elämänsä loppuun asti.
Ihmisen, joka oli niitä vaatimattomia puurtajia, jotka olivat aina valmiit tekemään osansa kamppailussa paremmasta huomenesta. Ihmisen, jolle mm. kirjallisuus oli henki ja elämä, ja josta kauas jälkeen jäävät tämän päivän monien nuorten lukutottumukset.
Majasen Rauha oli niin puolueaktiivi kuin aktiivinen naisten toiminnassa.
Yksineläjänä jo 50-luvulla Rauha laati ensimmäisen kerran jälkisäädöksensä järjestölle, jonka riveissä toimi ikänsä. Säädöstä ajan kuluessa päivittäen hän osoitti sen esimerkkinä monille muillekin Demokrarattiselle kulttuurisäätiölle, jolla nyt on roolinsa tuon toiminnan ja perinnön säilyttämisessä ja vaalimisessa.
*********************
Mutta NYT tarvitaan rauhaa ja oikeutta lähi-itään.
Seis pommituksille ja tuki palestiinan kansalle! Tänään on Kiasmalla mielenosoituskin reilun tunnin kuluttua, jos olet Hesassa, mene ihmeessä viideltä Kiasmalle!
Eivät nyt kansainväliset suositukset riitä, vaan tarvitaan sitovat pääökset panna asia kuntoon!

Ei kommentteja: