torstai 16. helmikuuta 2012

LÄÄKÄRILIITON VAI KANSALAISTEN TARPEET

Lääkäriliiton vai kansalaisten tarpeet
bisnes puhuu

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja, turkulainen valtuutettu Heikki Pälve (kok.) esittää, että koko terveydenhuolto tulee muuttaa yrittäjälääkärien varaan. Liitto haluaa näin ulkoistamalla yksityistää terveyskeskusten toiminnan. Terveyspalvelujen tuottaminen, järjestäminen, kustannukset ja kustannusten valvonta siirrettäisiin kokonaan pois kunnilta. Täman taakse lienee helppo manipuloida palveluihin tyytymättömiä kansalaisia sedn jälkeen, kun vuosikausia on paneteltu julkistra terveydenhuoltoa mm. puhumalla arvauskeskuksiksista. Puhujat ovat mustanneet tarkoituksella julkisen terveydenhuollon mainetta, koska päättäjät eivät ole paneutuneet tilanteen todelliseen korjaamiseen ja lisänneet lääkäriresursseja. Näin on saatava työaikaa kutakin potilasta kohden nykyisen 15 mnin. sijaan takavuosien 30 min jolloin potilasta ehti kuulla, tutkia ja tehdä ratkaisuja. Nyt lääkärien lähdettyä yhä laajemmin yksityiselle sektorille helpomman rahan perään, podetaan julkisella sektorilla lääkäripulaa. Tosiasia kuitenkin on, että maassa on lääkäreitä enemmän kuin koskaan. Mutta on helpompaa tehdä yksityispuolella omaa bisnestä, jota Kela rahoittaa. Samaan aikaan julkisen terveydenhuollon rahoituksesta haukkaavat sairaalat n. 2/3,  ja vain 1/3 jää perusterveydenhuollon budjettiin, vaikka se on kaiken perusta. Kunnat ovat joutuneet pulaan, eikä ihme. 

Missä kustannusten vertailupohja?
Lääkäriliitto ylittää esityksellään röyhkeyden rajat. Sairaaloita ja leikkaussaleja välineineen on jo vuosia haviteltu yksityisen käyttöön iltaisin. Nyt koko julkisen sektorin vastaanottotoiminta tulisi siirtää rahasammoksi lihottamalla alan yksityisiä suomalaisia ja kansainvälisiä yrityksiä ja pääomasijoittajia. Silloin ei kustannuksilla olisi enää edes vertailupohjaa, vaan hinnat karkaisivat käsistä. Mihin riittäisi julkinen raha? Entä miten köyhä saisi apua lääkäriltä? Nyt Norjassa tuolla systeemillä lääkäri ansaitsee nettona n. 30 000 € / kk, joten ei ihme että se houkuttaa lääkäriliittoa. Sinne on jo osa suomalaisista lääkäreistä lähtenyt vuolemaan kultaa. Mutta rikkaassa Norjassakin on jo koettu ongelmia terveydenhuollon jatkuvista kustannusten nousuista.

Ykstityistä ei ole
Suomessa ei ole varsinaista yksityistä sektoria terveydenhuollossa, sillä Kelan korvaukset - ja osin erilaiset muut vakuutukset - rahoittavat huomattavan osan yksityisistä terveyspalveluista! Jos Kela-korvaukset siirrettäisiin oikeasti julkisen terveydenhuollon budjettiin ja kuntien käyttöön, olisi tilanne terveydenhuollossa
nyt aivan toinen. Se mahdollistaisi vakanssien määrän lisäämisen ja paremman ajankäytön, jolloin työ ei olisi kellon kanssa kilpailua. Tässä on nyt tavoite lainsäätäjille, päättäjille ja kansalaisille. Se on ajankohtaista varsikin nyt, kun koko terveydenhuollon rahoitusmalli ja sen tulavaisuus ovat valinkauhassa. Rahoitusmallin muutoksella ratkaistaan koko terveydenhuollon tulevaisuutta, näin arvelen.
Ei riitä, että bisnes puhuu.  On aika myös kansalaisten puhua !

Ei kommentteja: