Voiko tulevaisuudessa synnyttää, sairastua, vanhentua?
Viime päivien uutiset ovat olleet melkoista kuultavaa ja luettavaa tavalliselle kansalaiselle: valtio leikkaa ja säästää. Se nostaa mm. verotusta joka koskee mm. alv:n muodossa kaikkein kipeimmin pienituloisia. Valtion säästöt näkyvät monessa. Samaan vauhtiin on tulossa lisää leikkauksia ja hintojen nousuja niin Kelan taholta kuin kunnista, kuten mm. Turusta. Nämä linjaukset ovat seurausta niin hallitusohjelmasta kuin Turussa puolueiden välisestä valtuustosopimuksesta.
Ei tarvitse vakuuttaa, ettei maassa ole rahaa, tai että olemme lamassa. Sadat miljardit karkaavat yhäti maastamme veroparatiiseihin ilman, että verottaja pääsee niihin käsiksi. Siihen kun tarvittaisiin niitä poliittisia päätöksiä. Hallituspolitiikan seurausta ovat mm. kuntarahoituksen leikkaukset. Kyse ei ole hyväntahtoisista avustuksista kunnille, vaan lakimääräisistä osuuksista yhteiskunnan tuloista ja varallisuudesta. Nyt sensijaan säästökohteita laajennetaan, ja ne koskevat pahimmin työttömiä, pienillä eläkkeillä ja toimeentulotuella eläviä tai monilapsisia perheitä.
Seuraavassa muutamia esimerkkejä, jotka toteutuessaan panevat arjen entistä tiukemmalle. Keskiviikkona uutisoitiin Kelan lääkekorvausten muutos, joka kallistaa huomattavasti sairastamista. Tilannetta ei korvaa 50 euron pudotus kulukatossa. Samaan aikaan Turussa perusturvalautakunta on
* nostamssa vanhusten kotipalvelumaksuja niin, että kaupungin kassaan saadaan tuloja n. 470 000 euroa lisää.
* Samoin synnyttävien äitien ja perheiden osalta aiotaan säästää 190 000 euroa lakkauttamalla kolmen päivän maksuttomuus synnytyksen aikana.
* Kaikkein pienitulosimipein osalta lakkautetaan Turussa terveykeskuksessa käyntien maksuttomuus, joka tähän asti ollut mm. toimeentulotuella elävillä. Tästä kootaan tuloja kaupungille 200 000.
Pelkästään edellä mainituilla hintojen säätämisillä ja korotuksilla Turku kiristää pienituloisimmilta ihmisiltä kaupungille säästöjä 860 000 euroa aikana, jolloin kaikki elinkustannukset mm. alv:n myötä edelleen nousevat. Lisäksi Turku on nostamassa Lehmusvalkaman ja Portsakodin palvelutalojen vuokria jopa 13 %.
Ihmetellä täytyy, mistä eläkeläiset repivät ne rahat, joilla voida kattaa kaikki tämä hintojen korotus. Ei saa enää sairastaa eika olla kotipalvelun avun varaasa. Onko elettävä sairaana ilman lääkkeitä ja apua jatkossa. Vanhukset ovat siis konkreettisesti tällä politiikalla täysin heitteillä. Tyydyttääkö tämä poltiikka oikeasti turkulaisia ja muitakin kansalaisia? Kaikkihan sairastavat ja vanhenevat aikanaan!
Hyväksytkö sen, että vain varakkaat ovat oikeutettuja näihin palveluihin ja mahdollisuuksiin, muut olkoot heitteillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti