On selvääkin selvempää, että Kokoomus on aina edustanut elinkeinoelämää ja suurta rahaa. Pohatat ja pörssipelurit ovat osa puolueen taustapiruja. Tähän asti ne ovat voineet tehdä mitä ovat halunneet isolle rahalle ja isolla rahalla. Mutta nyt tuon 'työväenpuolue' on ottanut aivan uuden roolin ja täysin avoimesti.
Kokoomus haluaa peukaloida vahvasti työelämän lakeja työnantaja piikkiin. Ennen se teki sen piilotellusti tyyliin koti, uskonto ja isänmaa, mutta nyt hyökkää aivan avoimesti. Hallituspuolueen nokkana se on ajanut jo pitkään eläkeiän nostamista, ja askel askeleelta etenee siihen suuntaan. Lisäksi se on saanut tahtonsa periksi nuorten työttömien osalta: pakkotyöllistäminen minimipalkoilla ja pätkätyösuhteilla tai pakkokoulutus - muuten et saa tukia. Viime kesäkuussa kokoomusken liittokokouksessa - vai mikä se oli nimeltään - nousi vahvasti esiin kuntaliitoksiin liittyvä työsuhdeturva. Kokoomus alkoi puhua, miten viiden vuoden työssäolomahdollisuus kuntaliitoksen jälkeen on lyhennettävä ja työntekiojöistä on päästävä aiemmin eroon. Tätähän tarvitaan jotta voidaan voimakkaammin yksityistää.
Uusin tosipommi on esitys sairasupäiviin puuttuminen. Nyt jo on runsaasti työntekijöitä, jotka vielä liiankin sairaana yrittävät sinnitellä töissä, koska sijaisia ei ole tiedossa eikä töitä voi jakaa toisille. Tämä varsin tyypillistä julkisella puolella, sos. ja terv.huolto ja opetus- ja päivähoito. Koska sijaisten palkkauskielto säästösyihin päällä, on aina työkuorma työssäolevilla suurempi jos yksikin pois. Tästä puhun pitkällä työkokemuksellani työterveyshuollossa. Joskus oli kerrassaan vakuutettava, että on sairaloman paikka.
Nyt kokoomus haluaa romuttaa sairauspoissaolon palkanmaksua. Perustelu on kustannusten jakaminen - siis pois työnantajalta. Siitä huolimatta kokoomus puhuu näin, vaikka maassa jo vuosien ajan on voittojen määrä ollut huomattavasti suurempi ja kasvaa koko ajan suhteessa palkkatulon määrään. Tilastokeskuksen yliaktuaatri Olli Savela ilmaisee asian pelkistetytsi näin:"... Yritysten tuotannossa aikaansaadusta kolmesta eurosta vähemmän kuin kaksi euroa päätyy työntekijöille ja enemmän kuin yksi euro omistajille." Siitä huolimatta kokoomus haluaa nyt leikata tuosta työntekijän osasta taas lisää pois!
Mielenkiintoista lukea ilmeisesti seuraavassa Tehy-lehdessä, mitä mieltä asiasta on tai mitä siitä kirjoittaa puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola, joka itse istuu työmarkkinajohtajana kokoomuksen johtoportaassa.
Samaan aikaan on prof. Paul Lillrank Aalto-yliopistosta ollut luennoimassa ja opettamassa kokoomusnuorten kokouksessa. Paul Lillrank on sitä mieltä, että kunnat
eivät saisi tuottaa mitään sellaisia palveluja, jotka markkinavoimat
voivat tuottaa. “Kunnan ei pidä ensinkään tuottaa mitään palveluita.
Kunnan tehtävä on hoitaa viranomaistoimintaa, johon kuuluu muun muassa
veronkanto, erilaisista rahanjakoperiaatteista päättäminen ja
pakkotoimet”, hän sanoi eilen Kokoomuksen Nuorten Liiton yrittäjyys- ja kuntaseminaarissa. Koko uutisen voitte lukea täältä.
Oman johtopäätökseni lyhykäisyydessään teen seuraavasta näkökulmasta. Ei ihme, että kokoomus haluaa jatkuvasti leikata ja supistaa julkisen sektorin osuutta palvelujen osalta. Samalla se saa työsopimukset vietyä yhä enemmän yksityissektorin sopimuksiin, jossa vallitsee yhä enemmän paikallista sopimusta - toki sitä on kuntapuolellakin. Mutta silloin kun työntekijä on heikoilla myös tässä tilanteessa, on työnantajan yhä helpompi polkea kaikkia työsopimuksen kohtia ja kasvattaa sitä omaa voittopottiaan suhdanteiden mukaan. Ja se on myös kokoomuksen etu!
Pienipalkkaiset työntekijät, ymmärtäkää vihdoin, ettei kokoomus ole työväenpuolue!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti