lauantai 29. syyskuuta 2012

ALIBUDJETOINNISTA!

Joka syksyinen käytäntö useimmissa kunnissa on lautakuntien tarve pyytää kaupunginhallitukselta lisämäärärahaa kuluvan vuoden toimintojen ylityksen kattamiseksi.

Rahat loppuvat kesken vuoden siksi, että budjettia varten kaupunginhallitus antaa ns. kehykset ja tunnusluvut, joiden mukaan eri hallintokuntien edellytetään tekevän talousarvionsa. Kehykset tehdään niin ahtaiksi, että rahat loppuvat yleensä kesken vuoden. Näin tapahtuu, koska kunnan tehtävistä merkittävä osa on lakisääteisiä, jotka kunnan tulee toteuttaa. Lautakuntien talousarvioista muodostuu käytännössä toimintojen alibudjetointia. Sen seurauksena Turssa mm. omaishoidon, sijaisten palkkaamisen, vammaiskuljetuksen ja monien muiden toimien osalta käydään vuosittaista keskustelua, miksi rahat loppuvat kesken.

Alibudjetointi on korkeimpien virkamiesten tekemien esitysten ja päättäjien (usein) enemmistön päätösten seurausta. Samaan aikaan Turku on jättänyt käyttämättä sille valtiolta tai muilta tahoilta tarjottuja tai anottavia rahoja – esim. työllistämisrahat, asuntorakentamiseen tarkoitetut ARA:n rahat jne, ja Turku maksaa työllistämisrahojen käyttämättä jättämisestä jopa sakkoa syyllistyessään samalla alibudjetointiin.
Sen vuoksi kommunistit ja sitoutumattomat vaativatkin alibudjetoinnin kietämistä kokonaan.

Ei kommentteja: