sunnuntai 12. elokuuta 2012

MITÄ HALLITUS- JA EDUSKUNTAPUOLUEET PÄÄTTÄVÄT KUNNISSA VANHUSTENHUIOLLOSTA?

Kysynpä vaan, miksi kaikilla hallituspuolueilla on nyt pari kuukautta ennen vaaleja tullut kova kiire ottaa kantaa vanhusten hoidosta. Ilman lakia ja siinä olevia mitoituksiakin olisivat kunnat / hallitus voineet panna epäkohdat kuntoon, jos vain olisivat halunneet. Niillä on ollut vuosikaudet vallan avaimet käsissä - toisinaan hallitusta myöten, usein kunnissa kuietnkin valtapuolueet enemmistöinä joka tapauksessa. Nyt vaalien alla halutaan profiloitua ja päivitellä vanhustenhoidon tilaa. Mutta edelleen on monissa puheenvuorissa korkeallakin tasolla puurot ja vellit sekaisin.....joko ymmärtämättömyyttä tosiasioista tai tarkoituksella hämäten luikijoita! Kyllä tarvitaan suuret joukot liikkeelle asiassa, että menee raiteilleen!!!
Vanhusten hoidossa tarvitaan monenlaista osaamista; tarvitaan koulutettua hoitohenkilökuntaa, joka mielestäni on se mistä mitoituksesssa puhutaan, mutta tarvitaan myös sitä perinteistä muuta henkilökuntaa, joka on nyt vähennetty minimiin. Tialnne on usein korvattu sillä, että "kaikki tekee kaikkea" ja kun kaikki tekee kaikkea, kaikki lasketaan hoitohenkilökunnaksi. Tässä vaiheessa tarvitaan todella konsensus myös siitä, että tarkoitetaan koulutettua henkilökuntaa. Kun henkilökunnasta osa sairastuu tai on lomalla, jää silloin hygieniasta huolehtiminen, kun yritetään tehdä se kaikkein välttämättömin ihmisen kanssa. Silloin ei siivota eikä huolehdita siitä, mitä varten tarvittaisiin kuitenkin omat työntekijänsä - esim. wc-siivoukset, alusastioiden pesut ym ym... Toisaalta avopalvelussa kotihoidossa oleville on turvattava kunnan toimesta käynnit ja työ kodinhoitajatyyppisen työn sisällöllä, ja näillä ihmisillä oltava aikaa keskustella mitä ruokaa vanhus toivoo, onko aika vaihtaa vuodevaatteet, viedäänkö ne kenties tuulettumaan ja kaikkea arjen asiaa. Se henkilökohtaisen hygienian osuus - ja ympäristön hygienia mukaanlukien - ovat ns. sivistysvaltion ihmisoikeuksiin luettavia asioita. Ei voi ajatella, että kun vanhus näkee huonosti tai on muistamaton, ei sen siisteyden enää niin väliä, kun ei itse edes näe, miten nuhruiset vaatteet on yllään....
Tässä tullaan siihen, että koko henkilökuntarakenne niin ammatillisesti kuin määrällisesti on vinoutunut.

Mitenkähän nyt äänessä olevat nykyiset ja entiset hallituspuolueet ratkaisevat asiat valtuustoissa..... kuntabudjetit kun päätetään vaalien jälkeen...!!!
Siinä on kuntalaisten paikka vaatia nykypäättäjiltä jotain sitoutumista!!
 

Ei kommentteja: