sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

OUTOA POLITIIKKAA VANHUSTENHUOLLON RATKAISUISSA

En lakkaa ihmettelemästä, miten Turussa vanhuksia pallotellaan taas paikasta toiseen. Onko taustalla taas valtuustoryhmien välinen 4-vuotissopimus, kun lautakunta viime viikolla päätti yksimielisesti kokoomuksesta vasemmistoliittoon lakkauttaa 32 vanhuksen ja n 20 työntekijän yksikön Kaskenlinnassa saadakseen tilalle kuntoutusyksikön.

Fysioterapeuttina en usko, että 1.4. 2012 alkavan toiminnan tarve loppuisi kahdessa vuodessa, joka nyt tämän ns. tilapäisen hankkeen pituus. Mihin vanhukset silloin loppuvat? En usko siihenkään, että monikaan vanhus olisi suunnitelman mukaan 30 vuorokaudessa kunnossa muualle siirrettäväksi, mikäli paikkoja on. Jonot kasvavat uudelleen.

Varmasti on virkamiehillä ollut tiedossa se, että vanhustenhuollon paikkoja on riittämättömästi, koska lähimenneisyydessä on paikkoja lakkautettu satoja. Samaan aikaan kotona hoitopaikkaa jonottavien määrä kasvaa. Se on satoja, kiireellisessä jonossa taannoin oli yli 100 vanhusta.

Dementikot
Dementikoilla ei ole turvaa edes palvelutaloissa. Niissä ei ole yöhoitoa eikä henkilökuntaa. Taannoin taas yksinäinen vanhus harhaili ja eksyili Lehmusvalkaman 'hyvinvointikeskuksessa' kadoten ilman, että heti edes kukaan huomaa. Dementiahoidon paikkoja on Turussa aivan riittämättömästi! Jos heitä varten olisi riitävät ja oikeanlaiset hoitopaikat, paikkoja vapautuisi muille jonossa oleville.

Toriparkkia, vuokratiloja, konsulttirahastusta
Meille vakuutetaan, ettei kaupungilla ole varaa panna vanhustenhuoltoa kuntoon. Silti varataan mm. toriparkin uudelleen käynnistämiseen jo tässä vaiheessa 20 miljoonaa. Samalla viikolla kun vanhusten hoitopaikkoja tiivistetään ahtaalle, vuokrataan viraston johtoportaalle Yliopistonkadulta uudet muhkeat toimitilat lähes 28 000 € kuukausivuokralla, 336 000 €/v. Jatkossa on tilat mahdollisuus ostaa 5.2 miljoonalla. Kaupunki on pyrkinyt viime vuosien ajan pois vuokratiloista, mutta johtoportaalle vuokrataan tiloja. Ehkä ne ostetaankin parin vuoden päästä a 5,2 milj.

Uskomatonta on tässä myös konsulttifirmojen käyttö. Kokonaiskustannusta ei uskalla edes arvailla. Nyt perusturvalautakunta maksaa 60 päivän konsulttityöstä lähes 100 000 € yhden hankkeen osalta, ja konsulttihankkeita vuoden aikana on kaupungissa varmaan kymmeniä. Voi vain päätellä niihin uppoavan rahan. Miksi omat virkamiehet eivät tee esim. kyseistä potilasvirtojen seurantaa ja analyysia tänä tietokoneiden ja tietojärjestelmien aikana. Tarkastuslautakunta voisikin ottaa selvitettäväkseen nämä konsulttien käytön ja kustannukset koko kaupungin osalta.

Voimassa olevia pitkän aikavälin suunnitelmia
Yleinen tapa on unohtaa ja ohittaa kokonaan se, mitä kaupunki on jo vahvistanut sunnitelmiksi. Niitä ovat mm. voimassa olevat vanhuspalvelustrategia 2009-2012 (laaja kooste tilanteesta ja toimenpiteet sen johdosta), henkilöstopoliittinen strategia kuin monia muitakin. Niiden sisältö ja henki ovat täysin muuta kuin nykyinen päätöksen teko. Mutta koska lautakunta ja valtuusto lukisivatkaan niitä?


Ei kommentteja: