tiistai 19. heinäkuuta 2011

Vielä kerran Turun kaupungin vuokra-asunnot

Aiemmin olen tälläkin palstalla kertonut Turun kaupungin vuokra-asuntojen myyntihankkeesta ja sen taustoista. Viimeksi lähetetty oikaisu lehteen oli lyhennetty kuitenkin niin, että oleellinen osa asiaa, Juhani Lepän rooli asiassa oli jätetty pois. Tapa miten Leppä yritti pestä kätensä, oikaistiin lähetetyssä vastineessa. Jutusta pääsi lehden palstoille vain sauraavat ajatukset, joissa Lepän roolia ei avattu.

Samoin allekirjoitus oli käännetty: se oli kirjoitettu SKP:n Turun kaupunkijärjestö, pj Kaija Kiessling, ei Kaija Kiessling kaupunkijärjestöstä....mutta vähät siitä.
Juttu oli lehdessä näin:




Skp:n Turun kaupunkijärjestön kannanotossa (TS 23.6.) puututtiin siihen, miten Turku on myymässä ihmisten koteja. Järjestömme ei halunnut luoda asukkaille pahaa oloa tai epävarmuutta, kuten Juhani Leppä kirjoituksessan totesi. Liiketalouden periaatteet ja markkinavoimille kumartaminen ovat aiheuttaneet sitä. Halusimme kannanotollamme osoittaa, miten näemme asian.
Kaupungin vuokra-asuntojen myyminen liittyy oikeistolaiseen poliittiseen linjanvetoon, joka on jatkunut Turussa vuosia. Sen seurauksena on kaupungin tuloksekasta ja hyväkuntoista omaisuutta tai toimintaa yksityistetty tai yhtiöitetty.
Turun vuokra-asuntoja hallinnoiva TVT toimii se varsin tuottoisena, jolloin olisi voitu jakamatta taakkaa asukkaille hoitaa yksittäisten asuntojen hallinnnointikulut, joista Leppä puhuu.
Sen vuoksi Turun Osakehuoneistojen asuntoja ei olisi pitänyt panna myyntiin tekaistuilla perusteilla ja järjestelyillä, jotka lopulta myös kaupunginvaltuuston enemmistö kylmästi hyväksyi. Näin valtuusto rikkoin samalla omaa päätöstään asuntopoliittisesta ohjelmasta. Ehkä tarkastuslautakunta huomaa nämäkin asiat.

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Alkuperäinen kannanotto

Jos haluat tutustua SKP:n Turun kaupunkijärjestöön kannanottoon vuokrataloista, josta asiasta valt. Juhani Leppä (kok) yritti vastineessaan pestä kätensä, löydät järjestön alkuperäisen kannanoton tästä blogista päiväyksellä 16.6. Saadaksesi senkin kuvaan mukaan, voit lukea sen ennen alla olevaa järjestömme vastinetta valt. Lepälle, joka siis seuraavana blogijuttuna.

Kesähelteelläkin asuntoasiat ovat tärkeitä - talvella ei tarkene taivasalla!
-   JA talvi on täällä jo muutaman kuukauden kuluttua...älä unohda totuutta!

TURKULAISTA ASUNTOPOLITIKKAA

SKP:n Turun kaupunkijärjestö tuomitsi valtuuston enemmistön päätöksen pannan myyntiin 450 kaupungin omistamaa vuokra-asuntoa. Lähetimme myös Turun Sanomiin kannanoton, jossa se julkaistiinkin kokonaisuudessaan. Hyvä niin.
-   Mutta julkaisu antoi odottaa itseään, koska Juhani Leppä sai vastineensa kyseisen kannanoton yhteyteen, kuten ilmeisesti hyvälehtimiestapa vaatii, koska pj. Lepästä kannanotossamme myös puhuttiin. Koska vastineessa Leppä yrittää pestä käsiään ja kätkeä koko vuokratalopolitiikan sen alle, on tässä edelleen ollut aihetta vastineeseen, jonka odotamme saavan tilaa lehdessä.
-  Ainakin osa ihmisiä lukee lehteä kesälläkin - viimeksi nimittäin juuri Lepän vastine sai monta tulikivenkatkuista vastinetta verkkolehdessä ihmisiltä suoraan osakseen! Alla siis vastineemme asiaan:


Turun kaupungin vuokra-asuntojen myynnistä edelleen

SKP:n Turun kaupunkijärjestön kannanotossa, joka tässä lehdessä julkaisitiin 23.6, puututtiin siihen, miten Turku on myymässä ihmisten koteja. Järjestömme ei halunnut luoda asukkaille  pahaa oloa tai epävarmuutta, kuten Juhani Leppä vastineessaan totesi. Niitä ovat luoneet kaupungin vuokra-asuntojen hallinnossa olleet ja sen toiminnan hyväksyneet tahot. Halusimme kannanotollamme  osoittaa, mistä on kyse, miten näemme asian.  Kaupunki ei ole nyt ensimmäistä kertaa  muuttamassa omaisuuttaan rahaksi - siitähän on tässäkin myyntihakkeessa ja yhtiöittämisissä ollut kyse. Asuntoja on myyty asukkaiden tahdon vastaisesti ennenkin. Sitä on perusteltu mm. sillä, ettei kaupungilla ole velvollisuutta harjoittaa asuntoimintaa.

Suomen perustuslaki sanoo asiasta muuta. Siitä on alustanut mm. tri  Pertti Arajärvi taannoin Lappeenrannassa olleessa seminaarissa korostaen kuntien velvollisuutta asuntopoltiikassa myös yhteiskunnan tukemien vuokra-asuntojen turvaamiseksi kuntalaisille. Lain § 19 toteaaa, että  "....
julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.... " ja se velvoittaa myös Turkua. Jo vuosia jatkunut määrätietoinen toiminta kaupungin vuokra-asuntojen yhtiöittämisissä, myymisissä, kohtuuttomissa vuokrien korotuksissa ilman luvattuja korjaustoimia kyseisissä taloissa,  tai vuokrista kertyneiden pääomien siirtämisellä kaupungin budjetissa muihin tarkoituksiin on ollut kaikkea muuta kuin perustuslain hengen mukaista toimintaa.

Ei ole mielestämme perusteluksi riittävä, että ..." yksittäisten asuntojen
hallinnointi tuottaa myös ylimääräisiä kustannuksia, jotka pieneltä osaltaan vaikuttavat kaikkien muiden kaupungin vuokra-asunnoissa asuvien vuokratasoon..."  kuten  valt. Leppä asiaa perusteli. Ei olisi syntymässä muille kustannuksia, ellei asuntotoiminnasta olisi aikanaan muodostettu yhtiöitä, joiden on tuotettava myös liiketaloudellista tuottoa. Samoin kuin muissakin kaupungin toimissa, joita on liikelaitostettu ja yhtiöitetty,  juuri liiketalouden periaatteet ja markkinavoimille kumartaminen ovat aiheuttaneet sitä pahoinvointia ja epävarmuutta ihmisissä - niin asukkaissa kuin työntekijöissä - , johon valtuutettu Leppä vastineessaan viittaa.  Sitä ei mielestämme pidä hyväksyä.

Kaupunginvaltuuston vahvistamat omat tavoitteet voimassa olevan Asunto - ja maankäyttöohjelman mukaan määrittävät seuraavaa: ".....Sosiaalipoliittisesti kaupungin omalla asuntotarjonnalla on tärkeä merkitys kaupungin kehityksen ohjauksessa ja sosiaalisten ongelmien hallinnassa. Kaupungin oman asuntoliiketoiminnan avulla kaupunki edesauttaa sitä, että jokaisella turkulaisella olisi mahdollisuus löytää ilman kohtuuttomia taloudellisia uhrauksia itselleen kohtuullisessa ajassa toiveidensa ja tarpeidensa mukainen asunto...." Miksei  näistä tavoitteista pidetäkään kiinni?  Entä tavoitteet ikääntyvien ihmisten osalta, jossa korostetaan pitkään kotona asumisen tärkeyttä? Yhä pidempään pitää selviytyä kotona, mutta jos asumiskustannukset nousevat eläkeläisen ulottumattomiin, on kaikkinainen selviytyminen kotona vaikeaa, kun asunmiskustannukset lohkaisevat pienen eläkkeen lähes kokonaan.

Valt. Leppä yritti vastineessaan pestä käsiään puhtaaksi väitteellä, ettei itse ole osallinen myyntihankkeseen. Juhani Leppä on kuitenkin ollut aikanaan itse käynnistämässä yksittäisten asuntojen eriyttämisen erilliseksi yhtiöksi, jolloin asunnot on helpompi myydä. Tästä ovat laajemmin myös kansaninväliset sijoittajat olleet kiinnostuneita, jos on ostettavissa riittävän suuri kokonaisuus. Vuokrien korotukset ja epävarmuus tulevaisuudesta on tunnettua vastaavista tapauksista muualla Euroopassa kansaninvälisten sijoittajien omistamissa asunnoissa. Kokoomuksen yleinen poliittinen tavoite on ollut monella sektorilla ulkoistaa ja yksityistää kaupungin toimia ja omaisuutta.  Tämä Lepän osuus TVT-talojen johdossa on osa tuota puolueuskollista linjan toteuttamista. Samalla politiikalla on johdettu perusturvalautakuntaa, jonka puheenjohtajana Leppä on vastuussa eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen laittomiksi toteamista Luolavuoren vanhainkodin lakkauttamismenettelyistä. Siinä vanhukset joutuivat pois asunnoistaan ilman perusteluja. Suurin osa täysin puolustuskyvyttömninä ihmisinä.

Summa summarum: kaupungin vuokra-asuntojen myyminen liittyy oikeistolaiseen poliittiseen linjanvetoon, joka on jatkunut Turussa vuosia. Sen seurauksena on kaupungin tuloksekasta ja hyväkuntoista omaisuutta tai toimintaa yksityistetty tai yhtiöitetty. Turun vuokra-asuntoja hallinnoiva TVT toimii se varsin tuottoisena, jolloin olisi voitu jakamatta taakkaa asukkaille hoitaa yksittäisten asuntojen hallinnnointikulut, joista Leppä puhuu. Sen vuoksi Turun Osakehuoneistojen asuntoja ei olisi pitänyt panna myyntiin tekaistuilla perusteilla ja järjestelyillä, jotka lopulta myös kaupunginvaltuuston enemmistö kylmästi hyväksyi. Näin valtuusto rikkoin samalla omaa päätöstään Auntopoliittisesta ohjelmasta. Ehkä tarkastuslautakunta huomaa nämäkin asiat.
SKP:n Turun kaupunkijärjestö
kaija kiessling, pj